DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Hamilton-győzelem, Raikkönen-show Monzában

A brit versenyző rajt-cél győzelmet szerzett az Olasz Nagydíjon, F1-es csapattársa, Rosberg az utolsó előtti körben kiesett. A rajtnál utolsó helyre visszaeső Kimi Raikkönen rengeteget előzött.

A 14 órás startot Kimi Raikkönen rossz rajtja színesítette, aki valamilyen okból kifolyólag a második helyről egészen az utolsóig esett vissza – eleinte autója meg sem moccant, majd lassan elindult előre. A pole-ból rajtoló Lewis Hamilton megőrizte vezetését, csapattársa, a negyedik helyről induló Nico Rosberg viszont Raikkönen kikerülése miatt elveszített három pozíciót.

Az első körökben mindkét Lotus búcsúzott, a csapat ütközésre utaló jeleket talált Grosjean és Maldonado kocsiján. Lewis Hamilton a harmadik körben már 2,5 másodperces előnynél járt, Raikkönen pedig gyors tempóban zárkózott fel – Ricciardóval majdnem összeütközött –, a 6. körben már pontszerző helyen volt. Hamiltont Vettel követte a második helyen, majd a két Williams jött Massa-Bottas sorrendben. Az ötödikként haladó, grove-iakat üldöző Nico Rosberg látszólag a fék problémáival küzdött, az élmezőnyből ő érkezett elsőként bokszba a 19. körben. A Williams reagált a taktikai húzásra, előbb Massa jött, Bottas egészen a 23. körig kivárt. Ezzel a taktikájával Rosberg átugorta mindkettejüket.

20 kör után Lewis Hamilton már 10 másodperccel vezetett, Vettel további 13-ra húzott el Massától. A hosszú körökön át 9. helyen haladó Kimi Raikkönen ekkorra dolgozta le a jelentős különbséget Marcus Ericssonhoz képest, és könnyedén megelőzte a Sauber pilótáját, megszerezve a 7. (ténylegesen 8.) pozíciót.

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton egymást követve a 26-27. körben álltak ki, kerékcseréjük gond nélkül lezajlott. Raikkönen továbbra sem tett látogatást a bokszba, így dobogós helyen állt addig, amíg Nico Rosberg meg nem előzte. A finn a 29. körben állt ki, a 10. pozícióba tért vissza, a szintén ekkor kereket cserélő Roberto Merhi azonban majdnem eltalálta a bokszba jövet.

Miközben a sorrend bebetonozódott a verseny utolsó harmadában – Hamiltont és Vettelt 20, Vettelt és Rosberget, valamint Rosberget és Massát 5-5 másodperc választotta el egymástól a 35. körben – Kimi Raikkönen tovább szolgáltatta az izgalmakat, előbb újra megelőzte Ericssont, majd Hülkenberget is, felérve a 7. helyre.

Az utolsó körökben már csak néhány kérdés maradt nyitott: megszerzi-e a második helyet Rosberg Vetteltől – aki néhány tizedenként csökkentette az 5 másodperces különbséget –, és megelőzi-e még Kimi Raikkönen az utolsó befogható versenyzőt, Sergio Perezt. A finn versenyzőnek sikerült is ez.



Öt körrel a leintés előtt Hamilton különleges rádióüzenetet kapott: növelje a különbségét – ami 22 másodperc feletti volt már ekkor –, és ne kérdezősködjön, majd a verseny után elmagyarázzák. Egészen váratlanul nem Hamilton, hanem Nico Rosberg autójával történt valami: a német Mercedese, már csak egy másodperccel lemaradva Vetteltől, az utolsó előtti körben kigyulladt és elfüstölt.

A harmadik győzelmét megszerző Lewis Hamilton mögött Sebastian Vettel ért célba a Ferrari hazai versenyén, a harmadik hely pedig a Williamsnek jutott: Felipe Massa és Valtteri Bottas szoros csatát vívtak, melyet 0,3 másodperces előnnyel a brazil nyert meg. A közvetlenül rajt után még utolsó Kimi Raikkönen végül ötödik lett, a két Force India, Perez és Hülkenberg előtt. Utóbbit már körhátrányban intették le. A rajtrács végéről induló mindkét Red Bull pontot szerzett, a nyolcadik Ricciardo és tizedik Kvjat között Marcus Ericsson végzett.

Bár pontot nem gyűjtött, Max Verstappen csaknem annyit előzött, mint Raikkönen – neki a futam legelején bokszutca-áthajtást is le kellett szolgálnia, végül a 12. helyen ért célba. A McLaren szenvedett, és a kezdeti, pontszerzés körüli pozíciók után a mezőny hátuljára, egyedül a Manorok elé csúsztak vissza. Néhány körrel a vége előtt Fernando Alonso kiesett.

 

1

Lewis Hamilton

Mercedes

1:18:00.688

53

2

Sebastian Vettel

Ferrari

+0:25.042

53

3

Felipe Massa

Williams

+0:47.635

53

4

Valtteri Bottas

Williams

+0:47.996

53

5

Kimi Räikkönen

Ferrari

+1:08.860

53

6

Sergio Perez

Force India

+1:12.783

53

7

Nico Hülkenberg

Force India

+1 kör

52

8

Daniel Ricciardo

Red Bull

+1 kör

52

9

Marcus Ericsson

Sauber

+1 kör

52

10

Daniil Kvyat

Red Bull

+1 kör

52

11

Carlos Sainz

Toro Rosso

+1 kör

52

12

Max Verstappen

Toro Rosso

+1 kör

52

13

Felipe Nasr

Sauber

+1 kör

52

14

Jenson Button

McLaren

+1 kör

52

15

Will Stevens

Manor

+2 kör

51

16

Roberto Merhi

Manor

+2 kör

51

17

Nico Rosberg

Mercedes

+3 kör

50

18

Fernando Alonso

McLaren

+6 kör

 

19

Pastor Maldonado

Lotus

 

 

20

Romain Grosjean

Lotus

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: