DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
F1

"Majdnem érezni lehet a sült krumpli illatát"

A Lotus pilótái már teljes erővel készülnek a Belga Nagydíjra, ahol már mindkettejüknek történelme van. Korábban győztek is itt mindketten, de az F1-ben eddig nem sok babér termett a számukra.

A 2008-as Belga Nagydíj hétvégéje volt mindkettejük számára a csúcspont Spa-Francorchampsban, a szombati GP2-es főversenyt ugyanis Romain Grosjean nyerte, vasárnap pedig Pastor Maldonado diadalmaskodott a hét kilométeres pályán. A venezuelainak egy kicsivel több jutott a sikerből ezen a helyszínen, hiszen 2006-ban pole-ból nyert a World Series by Renault-ban, és GP2-es sikerét 2010-ben is megismételte bajnoki szezonjában.

A pilóták azonban nem csak győzelmekkel, hanem komoly bukásokkal is felhívták magukra a figyelmet: Grosjean második F1-es futamán csak néhány kanyarig jutott, aztán 2012-ben pedig az év bukását hozta össze, magával rántva még négy autót. Maldonado egy fokkal „szolidabb volt” ezen a téren, ő „csak” Paul di Restát lökte ki 2013-ban, ő maga pedig a pénteki edzésen bukott a Pouhon előtt. Ennek ellenére ahogyan a legtöbb társuk, ők is szeretnek ide visszatérni.



„Spa az egyik legjobb pálya ahová megyünk, ha nem a legjobb” – nyilatkozta Grosjean a csapat előzetesében. „A versenyzőknek igazai álompálya, a maga szintkülönbségeivel, gyors és közepes sebességű kanyarjaival, és az előzést lehetővé tévő egyeneseivel. Ennek a pályának lelke van, és nem csak ezt szeretem, hanem a környezetet is, az Ardennek erdőivel. A pilótafülkéből valódi tapasztalatot kapunk arról, hogy milyen egy élő és lélegző pálya, ahol a rajongók is közel tudnak kerülni az eseményekhez – majdnem érezni lehet a sült krumpli illatát is!”

Grosjean a futamra készülve természetesen megosztotta nyári szünetének eseményeit is. „Az idő nagy részében pihentem a családommal. A leállás nagyon fontos mindenki számára, hiszen ebben az értékes időben újra tudjuk tölteni akkumulátorainkat. Mivel már csak két európai verseny van hátra a szezonból, mentálisan és fizikailag is fel tudtam készülni a jet lag és a nagy távolság okozta kihívásokra. A fiam, Sacha most ünnepelte második születésnapját, és örülök, hogy a családommal tudtam lenni a tengerparton – remek állapontban megyek majd Spába.”

Pastor Maldonado a pálya történelmi hűségét emelte ki, amikor megkérdezték Spához fűződő viszonyáról. „Mivel is kezdhetnék? Nagyszerű pálya, és biztos vagyok benne, hogy az egyik legjobb az egész bolygón. Igazán szenzációs érzés, amikor keresztülhajtunk az Eau Rouge/Radillon-kombináción, a Pouhonon, vagy a Blanchimont-on – ez nem sok helyen fordul elő a világban. Egészen egyedülálló, amikor arra gondolsz, hogy ugyanazokon a szakaszokon versenyzel, amiket az első F1-es szezonban, 1950-ben is használtak.”

A venezuelai szintén a családjával töltött időt emelte ki vakációjából. „Természetesen a lehető legtöbb időt próbáltam a családommal tölteni. Remek volt, hogy nincs nyomás, hogy nem kellett a gyárba vagy más eseményekre járni, így kitisztíthattam a fejem az előttünk álló kilenc versenyre. Élveztem a jó időt, amit edzésre és felkészülésre is ki tudtam használni – bár jó volt ez a kis szünet, azért nagyon várom már, hogy ismét beüljek az autóba.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: