DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Amerika üzeni: Az F1 egy nagy káosz

Az USA egyik leghíresebb versenyző-csapatfőnöke, Michael Andretti elmondta, szerinte hogyan lehetne megszüntetni a Formula-1-et érő panaszáradatot, de beszélt a Hondáról és Ayrton Sennáról is.

Az IndyCarban és a Formula-E-ben szereplő Andretti csapat első emberét a topgear.com kérdezte a Formula-1-ben uralkodó jelenlegi helyzetről és az új motorszabály hatásáról, ő pedig nem is rejtette véka alá a véleményét.

„Egy nagy káosz az egész, úgy látom. Mármint még mindig ez a legnagyobb versenysorozat a világon, amit rengetegen követnek, de szükségük lenne néhány változtatásra” - nyilatkozta az Andretti-versenyzőcsalád második generációjának tagja.

Andretti-Michael-Formula-Vee-Volkswagen



„Vissza kell térniük a korábbi szabályokhoz. Túlságosan költségessé tették a dolgokat, ezzel az új motorral alapvetően megduplázták a vásárlási kiadásokat az partnercsapatok számára. Buta pénzkidobás, és mire jó az egész?”

„Aztán persze folyamatosan hallani a panaszokat arra, hogy az autók túl halkak lettek, valamint hogy túl könnyű vezetni őket. Változtatniuk kell a szabályokon, és visszatérni oda, amikor a Formula-1-es autókat igenis nehéz volt vezetni, és azok gyorsabbak voltak minden másnál.”

Az 52 éves csapattulajdonost a Honda F1-es visszatéréséről és szenvedéséről is kikérdezték, hiszen az Andretti Autosport is szoros kapcsolatot ápol a japán gyártóval - az IndyCarban a Honda által készített karosszériát és motort használják.

„Nehéz megmondani, hogy a Hondán vagy a McLarenen múlik” - reagált a csapat vártnál rosszabb teljesítményére. „De hiszem azt, hogy a Honda nagy erőfeszítéseket tesz, és sohasem szabad leírni őket. Az IndyCarban ők a partnereink, itt pedig nagyon agresszív a hozzáállásuk, és nem szeretnek veszíteni. Úgy vélem, képesek lesznek fordítani a helyzeten.”

Dppi_00000295_006

Andretti ráadásul nem csak a Hondáról, hanem a McLarenről is tud egyet s mást, lévén 1993-ban velük futotta egyetlen csonka F1-es szezonját. Ayrton Senna csapattársaként nem volt könnyű dolga, de a legnagyobb elégtételt talán az jelenti számára, hogy maga a brazil legenda is elismerően beszélt róla akkoriban.

„Nagyszerű alak volt, aki a barátom lett” - mondta Sennáról. „Akkor is támogatott, amikor el kellett hagynom a McLarent - a következő verseny sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy igazságtalan bánásmódban részesítettek engem, és hogy az egyik legjobb csapattársának tartott. Pedig nem kellett volna ezt megtennie, és csak azért mondta, mert így is gondolta. Engem pedig végig a legjobbal hasonlítottak össze, ami kemény volt. A teszteken sokszor tartani tudtam vele a lépést, ami nagyszerű érzés volt, még ha aztán a versenyen 1-2 másodperccel el is maradtam tőle.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: