DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Félnek a csapatok - Túl gyorsak lehetnek az új autók?

Bár az utóbbi időben nagy lendületet vettek az F1-es autók átalakításáról szóló tervek, most mégis aggodalmak merültek fel a koncepcióval kapcsolatban. A csapatok egy évvel eltolnák a bevetést.

Az autók külsejét érintő változási tervek két fő célt szolgálnának - egyrészt gyorsabbá tennék az elmúlt évek szabályváltozásai során tempót veszítő autókat, másrészt pedig megkönnyítenék az előzést. Ennek érdekében ezúttal a mechanikai tapadást szeretnék növelni, ám a Stratégiai Csoport időszűkében van, hiszen a 2017-es bevezetéshez már a jövő év elején véglegesíteni kell az új irányelveket. Egy hónapot pedig el is veszítettek a döntéshozók azáltal, hogy a július 21-re tervezett legutóbbi gyűlésüket Jules Bianchi temetése miatt augusztusra tolták.

„Komoly feladat, hogy jól összeállítsuk a terveket és megalkossuk hozzá a megfelelő szabályrendszert 2016 februárjáig” - mutatott rá a kihívás nehézségére Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója. „Úgy gondolom, hogy a 2017-es bevetésük merész célkitűzés, hiszen már nincs sok időnk hátra. A 2009-es szabályok érkezése előtt az előzések könnyítésén dolgozó munkacsoportnak két éve volt a tervek elkészítésére.” A szakember szerint nem kizárt, hogy emiatt 2018-ra csúsztatják a Formula-1 legújabb nagy átalakulását.

P-20150412-00104_HiRes JPEG 24bit RGB_resize



„Egyébként is csak a Red Bull és a Ferrari állnak teljes mellszélességgel a változások mellett. Ők is csak azért akarnak gyorsan újításokat, mert azt remélik, hogy azok segítségével elkaphatják a Mercedest” - mondta Symonds, hozzátéve, hogy a kisebb csapatok, mint a Sauber, a Force India és a Lotus nem is különösebben rajonganak az ötletért. „Számukra ez csak újabb kiadásokat jelentene.”

Várhatóan az első és a hátsó vezetőszárny dimenziói is változnak majd, ám a szabályalkotóknak ezek meghatározásánál is precíznek kell lenniük, hogy a légáramlatok ne nehezítsék meg a hátul haladó autó dolgát egy csata során.

„Lehet, hogy egy ponton megoldjuk a problémát, de azt senki sem tudja garantálni, hogy az nem fog felbukkanni valahol máshol. Lehetetlen megjósolni, hogy milyen szárnyformákkal állnak majd elő a mérnökök a követező években” - mutatott rá a szakember.

Eközben ráadásul egy újabb tanulmány is aggodalmat keltett. A csapatok azt szeretnék elérni a szélesebb gumikkal és megnövelt tapadással, hogy az autók körönként 4-5 másodperccel gyorsuljanak a jelenlegi tempójukhoz képest, ám a Red Bull által elvégzett első szimulációk azt jelzik, hogy ha a tervezett változtatások életbe lépnek, a sebesség a vártnál jóval nagyobb mértékben fog nőni. Ez szintén fejfájást okoz a csapatok számára, és nem is csak a biztonság szempontjából. „Mind tisztában vagyunk vele, hogy gyorsabb autókkal még nehezebb lesz az előzés, mint most” - törte le a lelkesedést Symonds.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: