DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 13. péntek
F1

Mégsem jönnek a nagyobb felnik az F1-be?

Az abroncsokat szállító Pirelli kételkedik benne, hogy az alacsonyprofilú gumik jelentik a sportág jövőjét. Nagyobb tömegük is amellett szól, hogy maradjanak a jól bevált kerekek.

Tavaly a Pirelli már legyártott egy 18 colos felnijű abroncsot, amelyet a Lotus szezon közbeni teszten is kipróbált, Monacóban pedig egy GP2-es autó bemutatózott új küllemű kerekekkel. A korábbi tervek úgy szóltak, hogy 2017-ben, sőt akár 2016-ban az F1 már ezeket az abroncsokat fogja használni. A két év múlva életbe lépő változások, melyekről a Stratégiai Csoport döntött, azonban nem tértek ki az abroncsok profiljára, most pedig a Pirelli is bevallotta, nem hisz benne, hogy az elképzelésnek komoly jövője lesz.



„Az az érzésem, hogy végül egy sokkal szélesebb gumit fogunk használni, de 13 colos felnivel. Úgy érzem, ebbe az irányba haladunk” – idézi az Espn F1 Paul Hemberyt, az olasz cég motorsport-igazgatóját. „Elégedettek vagyunk a döntéssel, hogy 420 mm-es gumikra váltunk, úgy érezzük, ez vizuálisan nagy változást jelent majd. A lyuk a közepén? 13, 18 vagy 19 col, el kell dönteniük, mit akarnak. Két elképzelés van, a 18 vagy 19 irányába elmenni, mert ez közelebb áll az utcai autókhoz. Viszont számításba kell venni azt is, hogy minden más kategóriában 18 colos abroncsokat szállítunk a pályára, ezért bizarr módon a 13 col megtartása különböztetné meg az F1-et.”

„Úgy gondolom, a marketingosztály is szeretne a 13 col mellett maradni, hogy szép nagy oldalfalunk legyen a márkajelzés számára! De azt fogjuk tenni, amit a sport akar” – folytatta Hembery, aki szerint nemcsak a fejlesztési költségek, de a nagyobb súly (kerekenként + 4,5 kg) is a jelenlegi formátum megtartása mellett szól. „A gumik hosszú éveken keresztül meghatározták az F1-es autók kinézetét. Nem hiszem, hogy valaha lesz tökéletes megoldás. Több gumit adnánk el 19 colos F1-es felnikkel? Valószínűleg nem.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: