DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
F1

Grosjean öthelyes rajtbüntetése és beszólása

Még el se indult a Monacói Nagydíj hétvégéje, az máris biztossá vált, hogy a Lotus F1-es pilótája, Romain Grosjean öthelyes rajtbüntetést kap váltócsere miatt. A francia szerint azonban maga a csapata bünteti őt mással…

Grosjean Lotusában már a Spanyol Nagydíj utolsó harmadában elkezdett rakoncátlankodni a váltó, amit a francia nem is tudott többet négyes sebességi fokozatba kapcsolni. A csapat szerdán a monacói bokszban szétszerelte és alaposan átvizsgálta a kérdéses alkatrészt, és a lecserélése mellett döntött, ami a szabályok értelmében öthelyes rajtbüntetést von maga után, így Grosjean egy esetleges csodaszámba menő pole-pozíció esetén is csak a 6. helyről rajtolhatna vasárnap.



A francia szerint azonban a büntetés fogalma nem itt kezdődik, hanem ott, amit saját csapata tesz vele azzal, hogy idén tíz nagydíjhétvége első szabadedzésén is át kell adnia a volánt Jolyon Palmer tartalékpilótának. „Ez igen nagymértékben befolyásolja a versenyekre való felkészülésemet” – fakadt ki Grosjean az Autosportnak nyilatkozva, mielőtt részletesen kifejtette felháborodásának miértjét.

„Normál esetben az első szabadedzés az, ahol új aero-elemeket tesztelünk, amikről azonnali visszajelzést adhatunk a csapatnak. Szintén itt szoktunk három darab 5-6 körös mért etapot futni, hogy felmérjük, mi a legjobb a hétvége hátralevő részére. Ezután alakul ki az első benyomásod az autó pillanatnyi formájáról, és tudsz változtatni a beállításokon a második szabadedzésre. Ezzel szemben, ha csak az FP2-ben kezdődik meg számodra a hétvége, akkor összesen van öt mért köröd a keményebb és három a lágyabb keveréken, utána el kell kezdened hosszabb etapokat futni, és így sokkal nehezebb megtalálni a helyes beállításokat. Persze éjszaka még mindig változtatsz a beállításokon, de szombat reggel megint teljesen más körülmények fogadnak a pályán. Ez befolyásolja a teljesítményedet, ezért is nem csinálják ezt mások, csak mi!” – fogalmazta meg sokadszorra is kritikáját saját csapata fel Romain Grosjean, akinek úgy hiányzik Jolyon Palmer, mint púp a hátára. 

 

A MEEX különleges akciójának köszönhetően most mindössze 9990 forintért látogathat ki a Magyar Nagydíj három napjára mindenki, aki érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik. Az ajánlat részleteiről itt olvashatsz részletesen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: