DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Méhes meglátása: Amikor No.2. lesz belőled

Vajon mit mutat Nico Rosberg sorozatos veresége Hamiltonnal szemben és a Kínai Nagydíj utáni hisztirohama? Erre a kérdésre kereste a választ Méhes Károly kollégánk legújabb cikkében.

Igen, ez ilyen. Nehéz, egészen biztosan. Elfogadni egyszer csak, hogy volt egy limit, amit elértél, és nincs tovább. Nem megy. Míg van egy másik, egy valaki bizonyosan, aki még tovább, még magasabbra szárnyal. Folyamatosan legyőz, és a jelek szerint semmi esélyed, hogy még egyet tekerj a srófon.

Ez zajlik most Nico Rosberg lelkében. Fejben még tán nem, vagy csak nagyon tudat alatt. Fejben még azt hajtogatja, hogy „Legyőzöm Lewist, megverem, elkapom a grabancát, jobb vagyok Lewisnál, verdammte Scheisse”!

rosberg_china



Aztán jön a következő versenyhétvége, a következő szabadedzés, az időmérő, végül a futam, és Lewis megint a leggyorsabb, megint ráver, ha csak pár század másodpercet is, de ráver, és ő a jobb.

P1.

És ilyenkor aztán mindenki hibás lesz. Az eső, a napsütés, a szél, a por, a pálya, a gumi, az aszfalt, a kerékcsere, a kerékanya, a taktika, a lekörözöttek, a rádiózó mérnökök – gyakorlatilag az egész világ.

Egy ugyanolyan világverő Mercedesben ülsz, mint a másik, de ugyanúgy kikapsz, mint a Ferrarik, a Williamsek, a Lotusok és a legvégén a Manorok.

rosberg_sad

Láttuk már ezt párszor az utóbbi években, ahogy remek pilóták, szupergyors bajnokesélyesek egyszer csak megtörtek egy még nagyobb szorításában. Barrichello Schumacher csapattársaként, Coulthard Hakkinen mellett, Webber Vettel mellett. És láthatóan most jött el a pillanat, amikor Rosberg is kezd szétesni Hamilton nyomása alatt.

2010-ben Webber ott állt a bajnoki cím kapujában, aztán vesztett, és attól fogva többé nem volt a régi önmaga, mintha egyfajta kisebbrendűségi komplexustól szenvedett volna, míg persze, a Red Bull teljesen lieblingje, azaz Vettel oldalán állt.

Most is valami hasonló történik. Az elbukott vb-cím keserűsége van ott Rosberg minden megmozdulásában, amit aztán tovább frusztrál versenyről versenyre az, hogy eddig képtelen megismételni a tavalyi teljesítményét. Amikor az edzéseken legalábbis teljesen pariban volt Hamiltonnal. Most semmi, és a hátulról rohamosan érkező ferraris fenyegetés még idegesebbé teszi, elvégre Vettel és Raikkönen először az ő imidzsét fogják tovább tépázni.

rosberg_china2

Úgyhogy Rosbergnek egy külön kis bajnokságot kell először lefutnia. Saját magával szemben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: