DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Van der Garde kitálalt a Sauberről

A svájciakkal sokáig pereskedő holland elmesélte, mi történt, amikor belépett a melbourne-i F1-es paddockba, hogy fordultak el tőle korábbi szerelői, akik szó szerint a megélhetésüket köszönhették neki.

A Sauber és Giedo van der Garde közti hosszas jogi hercehurcát ezúttal nem idéznénk fel az elejétől kezdve, így csak a lényeget foglaljuk össze: bár a hollandnak érvényes szerződése volt a csapattal, s több bíróság is kimondta, hogy joga van náluk versenyezni, végül sikerült megegyezniük egymással, s van der Garde tekintélyes bánatpénz megfizetése mellett lemondott az ülésről. A korábban a csapat tesztversenyzőjeként dolgozó holland a Formule 1 című magazinnak mesélt arról, milyen érzés volt bemenni a Sauber melbourne-i garázsába üléspróbára:

„Nehéz lenne leírni, min mentem keresztül, a párom, Denise is megerősítheti ezt. De tudtam, hogy nyugodtnak kell maradnom, csak oda kellett volna menni a csapathoz, és azt mondani, hogy helló, jöttem vezetni. Ám amikor beléptem a motorhome-ba, senki nem mondott semmit. Azok az emberek, akikkel eddig együtt dolgoztam, tudomást sem vettek rólam. Rád sem néznek, te meg arra gondolsz: Mi történik itt?

vdg_aus



Van der Garde végül a csapatmenedzserhez lépett oda: „Odalökte nekem az overált és a cipőt, annyit mondva, hogy nesze. Felöltöztem, hogy részt vegyek az üléspróbán, de a pedálok Ericssonra voltak igazítva, és semmin nem lehetett változtatni. Semmit nem tettek,csak két szerelő volt ott, a többieket elküldték, ami nagyon furcsa volt, hiszen normális esetben ott kellett volna dolgozniuk” – mondta a holland, aki roppant igazságtalannak érzi ezt a bánásmódot:

„Nem tudom, mit mondott nekik a csapat, de ha őszintén meggondolják, maguk is rájöhettek volna, hogy tavaly csak azért kapták meg a járandóságukat, mert az év elején fizettünk a csapatnak. Erre most mi leszünk az ellenségeik, ez természetesen baromság... Megértem, hogy aggódtak a munkájuk miatt, de ennél azért többet érdemeltünk volna. Egyedül a mérnökök viselkedtek normálisan, az egyikük azt mondta, hogy ha őt kezelték volna így, ő is megvédte volna a jogait.”

„Jó érzés, ha megkapod ezt a tiszteletet, ahogy sok versenyzőtől és csapatfőnöktől meg is kaptam. Mindent egybevetve jól van ez így. Persze az ülés nem az enyém, az álmom szertefoszlott, de azt hiszem, ez megváltoztathatja az F1-et. Beszéltem Alexander Wurz GPDA-vezetővel is, aki elkötelezett a korrekt F1 iránt. Remélem, hogy sikeres lesz ebben, mivel ennek sosem szabad megismétlődnie.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: