DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Vajon veszített-e varázsából a Williams?

Kétségtelen, hogy a mai fiatalok már nem úgy ismerik az F1-es Williams istállót, mint a korábbi generációk, hiszen az egykor domináns csapat az elmúlt évtizedben a középmezőnyben tengődött.

De vajon milyen hatással volt ez az időszak a csapat megítélésére? A Williams 18 évvel ezelőtt ünnepelhetett utoljára világbajnoki címet, és 13 éve volt utoljára reális esélye a végső győzelemre, így nem meglepő, ha az új nézőknek elsőre nem a legendás istálló jut eszükbe, amellyel Keke Rosberg, Nigel Mansell, Alain Prost vagy Damon Hill bajnok lett.

46



A csapat azonban úgy tűnik, tavaly végre ismét rálépett a sikerhez vezető útra, hiszen az újraszerveződött alakulat a dobogókat kezdte el halmozni. És hogy legalábbis a versenyzők szemében a Williams a nehéz időszakok ellenére sem veszítette el a varázsát, arra a csapat új tesztpilótája, Alex Lynn szolgáltatott bizonyítékot. Elmondása szerint a Frank Williamsszel való találkozás továbbra is mindenkiben feléleszti a dicső múlt emlékeit.

„Abban a pillanatban azonnal megértettem, milyen sokat is jelent számára ez a csapat és a futamgyőzelmek” - mondta Lynn az első találkozásról. „Olykor más emberek tudnak a legjobban motiválni minket, és amikor kisétáltam az irodájából, akkor csapódott le igazán bennem, hogy milyen nagyon is akarom ezt csinálni - nem csak magamért, hanem az egész csapat miatt is. Van valami igazán kellemes és romantikus a Williamsben. Az istállónak elképesztő történelme van, és szerintem ugyanilyen elképesztő jövő is vár rájuk.”

„Gyerekkoromban az apám mutatta meg nekem az F1-et, abban az időben, amikor Damon Hill és Nigel Mansell voltak a csapat sztárjai. A célom, hogy én is valami hasonlót érjek el, ami nagyszerű történet lenne. Világbajnok akarok lenni, ideális esetben a Williamsszel, hogy a csapattal együtt visszahozzuk a brit dominanciát. Erre emlékszek Damon és Nigel Williamsnél töltött idejéből, és én is erre törekszem.”

Lynn a GP3 tavalyi megnyerése és az F3 Európa-bajnokság összetettjében 2013-ban elért harmadik helye révén jelenleg 50 szuperlicensz-ponttal rendelkezik, ami lehetővé tenné számára a debütálást 2016-ban is, amikortól ez a rendszer életbe lép. Ám ha még egy évet várnia kell, 2017-re az F3-as pontjai elévülnek, és - amennyiben idén nem versenyez máshol - az előírások értelmében már nem ejthetné meg F1-es bemutatkozását. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: