DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Raikkönen az élen, lerobbant a Mercedes

Félidejéhez és nem hivatalos ebédszünetéhez érkezett az F1-es kollektív teszt harmadik napja Jerezben. Lássuk, mik voltak eddig a nap legfontosabb történései.

Az első és legfontosabb, amit ki kell emelnünk, hogy a jelek szerint először kezdte el zavarni a Mercedest, hogy a Ferrari a jerezi teszt eddig eltelt részében folyamatosan előttük tanyázott az eredménylistán. Nico Rosberg és Kimi Raikkönen között egészen komoly kis presztízscsata alakult ki a délelőtt folyamán, ők ketten sokszor szinte percenként váltották egymást az élen.

Ebben persze a külső körülmények is közrejátszottak, tudniillik, hogy az éjszakai esőzések folytán ma reggel vizes pályán kezdett a mezőny, majd időről időre száradt fel apránként az aszfalt. Értelemszerűen, a köridők is folyamatosan javultak, így aki épp pályán volt, az jó eséllyel javított. Ennek ellenére feltűnő volt a Mercedes részéről, hogy amint Raikkönen és a Ferrari az élre ugrott, szinte azonnal reagáltak rá, és küldték is ki a pályára Rosberget. Nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik edzésnapot már nem szívesen engednék át a Ferrarinak…



Még akkor sem, ha nyilvánvalóan ma is teljesen más programon vannak. Rosberg a helyszíni tudósítások szerint versenyszimulációt futott délelőtt, és 81 körével messze a legaktívabb volt a pályán. Összehasonlításképp: Kimi ez idő alatt 36 kört tett meg az SF15-T-vel, igaz, őt a nap elején egy kisebb műszaki probléma is hátráltatta, a telemetriai rendszer vacakolt a Ferrarinál, csakúgy, mint a Lotusnál is. A technika ördöge ma már a Mercedeshez is ellátogatott, hiszen 13 óra előtt néhány perccel éppen Rosberg küldte el ebédelni a mezőnyt azzal, hogy a sikán előtt lerobbant a W06-tal.

Akit viszont – az előző napok fényében meglepő módon – ezúttal elkerültek a műszaki problémák, az Fernando Alonso és a McLaren-Honda volt. Az MP4-30-as az eddigi két napon összesen 12 kört töltött a pályán, míg most a kétszeres világbajnok egyetlen délelőtt alatt 32 kört tett meg vele, ráadásul a korábbi időeredményeken is javított, az átmeneti, de inkább még vizes körülmények ellenére.

Biztató volt továbbá a McLaren szempontjából az is, hogy a spanyol több 7 körös etapot is tudott futni az autóval, és az egyik ilyen hosszabbnak nevezhető futása alkalmával körökön át szorosan tudta üldözni Rosberg Mercedesét. Alakul ez, mint púpos gyerek a prés alatt!

A spanyol szurkolók nemcsak ennek örülhettek, de Carlos Sainz remeklésének is, aki többször a 2. helyre is felugrott az eredménylistán (volt, hogy 3 ezredre az elsőtől), végül a 3. helyen zárta az első félidőt Raikkönen és Rosberg mögött. 44 körével ráadásul ő és a Toro Rosso volt Rosberg után a legaktívabb.

Pastor Maldonado viszonylag későn kezdte meg a mai munkát a Lotusszal, utána viszont belelendült, és a 4. helyről ment el ebédelni, igaz, 16 megtett köre soknak éppen nem nevezhető. Nála is kevesebb időt töltött el azonban a pályán Felipe Massa és Daniel Ricciardo – a williamses csupán 11, a red bullos ennél is kevesebb, 5 körig jutott a délelőtt során. 

A Sauberrel köröző Felipe Nasr kipördülésével ugyan okozott egy kis kényszerszünetet a többieknek, de 31 köre azt jelzi, hogy ezt leszámítva szorgosan és feltűnés nélkül adagolta a kilométereket a C34-be.

A harmadik tesztnap állása 13:00-kor:  
1  Kimi Raikkonen Ferrari  1:24.357  
2  Nico Rosberg Mercedes  1:24.770   +0.413
3  Carlos Sainz Jr Toro Rosso  1:25.352   +0.995
4  Pastor Maldonado Lotus  1:26.824  +2.467
5  Daniel Ricciardo Red Bull  1:34.776   +10.419
6  Felipe Nasr Sauber  1:35.127   +10.770
7  Fernando Alonso McLaren  1:35.553   +11.196
8  Felipe Massa Williams  1:45.928  +21.571
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: