DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Surtees: Vettelnek meg kell találnia önmagát

Az egykori F1-es világbajnok Sebastian Vettel ferraris átigazolásáról alkotott véleményt. Szerinte ki fog fizetődni, hogy az istálló új csapatfőnököt nevezett ki Mattiacci helyett.

A 2014-es szezon egyaránt győzelem nélkül ért véget a címvédő bajnok Sebastian Vettel és a Ferrari számára is. A német pilóta karrierjének következő állomása éppen az olasz istálló, amellyel fél évszázaddal ezelőtt John Surtees szerzett világbajnoki címet.

„Nagyon érdekli őt a múlt, az autók és motorok. Nagy rajongó, de valami hiányzott belőle az egész évben” – beszélt Vettelről a Reuters hírügynökségnek Surtees, aki előbb a gyorsasági motorozásban szerzett hét világbajnoki címet, majd 1964-ben az F1-et is megnyerte, máig egyedülálló módon. „Hiányzott a szikra. De azt hiszem, éppen mert olyan megszállott, ez az egyetlen dolog, amire szüksége van. És amire a Ferrarinak is szüksége van. Valakinek azt kell mondania, gyerünk, találjunk megint magunkra, mert mindkettejüknek újra önmagukra kell találniuk.”



„Nyilvánvaló, hogy valahol eltévedtek” – tért ki Surtees a Ferrari sikertelenségére. Mindössze két dobogós helyet tudtak a maranellóiak felmutatni, az utolsó versenyeken pedig különösen gyengélkedtek. „Azt gondoltam, előrébb lesznek. Nyilván valami nem igazán stimmelt. Jobban kellett volna mennie… Valahol a rendszerben nem hozták meg a helyes döntéseket.”

A Ferrari tavaly három csapatfőnököt is elfogyasztott, Stefano Domenicalit Marco Mattiacci követte, akit Maurizio Arrivabene váltott. A 80 éves versenyzőlegenda a középsővel nem tudott megbarátkozni. „Csalódott voltam, amikor hallottam az első főnök kirúgásáról. Azt hittem, őt nagyra becsülik. Úgy gondolom, bölcs döntés volt az új ember kinevezése. Motorsportos háttérrel érkezik. Ismeri a sportot, de ami ennél is fontosabb, ismeri a személyiségeket” –utalt talán arra, hogy Arrivabene jó kapcsolatot ápol Bernie Ecclestone-nal.

„Mattiaccinak nem volt esélye. Azt gondolom, mindkettejük részéről meggondolatlan döntés született. Nem tudsz a mélyvízben beletanulni. Ez egy hiba volt, amelyet kijavítottak, és bölcsen választottak. A fontos dolog az, hogy ne essenek pánikba, vessék meg a lábukat, és igyekezzenek javítani az erősségeiken” –zárt Surtees.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: