DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Bianchi-jelentés: Az FIA mossa kezeit?

A Bianchi-balesetről tegnap közzétett jelentés mindenekelőtt a francia versenyző és a Marussia felelősségével foglalkozik – egy korábbi F1-es pilóta szerint szégyenteljes eredmény született.

A Motorsport Világtanács tegnapi katari ülésén közzétették a Jules Bianchi suzukai balesetéről készített majd 400 oldalas jelentést, melyet egy tíztagú bizottság állított össze, többek közt Ross Brawnnal, Emerson Fittipaldival és Stefano Domenicalival soraiban.

A jelentés szerint a balesetben számos tényező közrejátszott, így természetesen az időjárás, a sötétedés és a balszerencse is, ám emellett Bianchi és a csapat felelősségét is kiemelik. A francia versenyző a jelentés értelmében nem lassított le kellőképpen a dupla sárga zászlónál, a megcsúszás után pedig az autó FailSafe-rendszere mondott csődöt, mely csökkenthette volna a becsapódás sebességét, s ez utóbbi összefügghet azzal is, hogy a kormánnyal sem tudott korrigálni. A jelentésről részletesen itt írtunk.

bianchi_sutilmentes_d



Az eredményekkel koránt sem elégedett mindenki. Az egykori Ferrari-pilóta, Patrick Tambay az RMC Sportnak tett nyilatkozatában úgy értékelte a jelentést, mintha az FIA a következőt mondta volna: „Mossuk kezeinket.”

Tambay szerint a vizsgálati beszámoló voltaképpen a mai napig eszméletlen állapotban lévő versenyzőre hárítja át a felelősséget: „Szégyenteljes dolog a versenyzőt vádolni. Úgy gondolom, hogy biztosítási érdekek vagy valami hasonló lehet a háttérben. Ez az ítélet mentesíti őket a felelősség alól... Véleményem szerint túl kemény ítélet csak a pilótát hibáztatni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: