DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

A nap, amikor isten összehozta a Mercedest és Hamilton

Niki Lauda ma már mosolyogva emlékszik vissza arra a napra, amikor sikerült átcsábítania Lewis Hamiltont a Mercedeshez. Pedig koránt sem volt egyszerű, és még felsőbbrendű beavatkozásra is szükség volt hozzá.

A jeles nap 2012. szeptember 23., a Szingapúri Nagydíj vasárnapja. Az ekkor még az élmezőny mögött kullogó Mercedesnél már ezekben az időkben is a 2014-es szabályváltozásokat szem előtt tartva építették a csapatot, a hozzájuk nemrég megérkező Niki Lauda egyik feladata pedig az volt, hogy megpróbálja megszerezni Lewis Hamiltont a következő évekre.

A brit akkor még harcban állt a bajnoki címért az erős formában lévő McLarennel, és Szingapúrban is a pole-ból rajtolt, így Hamiltonnak nem is fordult meg különösebben a fejében az átigazolás gondolata. Ám a futamon vezető helyen állt meg alatta az autó, ami már nem először okozott számára csalódást a csapatban, és Lauda szerint annak a technikai meghibásodásnak kulcsszerepe volt abban, hogy végül sikerült rávenniük a britet a váltásra.

Dppi_00112014_481



„A McLaren meg akarta őt tartani, és már szerződést is ajánlottak neki. Ezért én is megkérdeztem őt, hogy találkozhatnánk-e másnap, a verseny napján” - emlékezett vissza Lauda az osztrák O3 rádiónak nyilatkozva.

„A szemébe akartam nézni a versenyzői parádé előtt. Reggel küldtem neki egy üzenetet, és megkérdeztem, hogy át akarna-e igazolni hozzánk, ezt követően azonban rám sem nézett. Észre sem vett és elsétált mellettem. Nem tűnt valami biztatónak a helyzet.”

 „Akkor ezt gondoltam magamban: ’Istenem, ha csak egyszer meg akarsz segíteni, akkor kérlek, tedd tönkre azt a McLarent.’ Kétszer rá gondoltam, majd pedig bumm, megtörtént. Azonnal bombázni kezdtem Lewist újabb szöveges üzenetekkel, három héttel később pedig aláírtuk a szerződést. Ez is egy fontos tényező volt ahhoz, hogy ebben az évben ilyen sikeresek lehettünk.”

Mint tehát tudjuk, Hamilton és a Mercedes házasságának gyümölcse az idei bajnoki címmel hamar beérett, a történet végét pedig még nem is ismerjük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: