DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 24. csütörtök
F1

Mercedes: A Renault sem akar őrültséget

A Mercedes továbbra is elítéli a szabad motorfejlesztés lehetőségét, és meggyőződésük, hogy a Renault is ugyanígy gondolkodik az F1 jövőjét illető kérdésben.

A motorháború, azaz a fejlesztést korlátozó mindenfajta előírás eltörlése az erőforrásokkal kapcsolatos vitában merült fel: amennyiben a Mercedes nem egyezik bele, hogy 2015-ben enyhítsenek a jelenleg érvényes motorbefagyasztáson, a többi gyártó, a Renault, Ferrari és Honda megszavazhatják, hogy 2016-ban mindenestől eltöröljék a korlátozásokat. Ezt a lehetőséget Toto Wolff, a Mercedes üzleti ügyvezető igazgatója már korábban elítélte, most pedig arról beszélt, a Renault is az ő álláspontjukat osztja.



„Senki sem állhat őszintén a totális motorháború oldalán. Egyetlen komoly cég sem engedheti meg, hogy ez megtörténjen” – mondta Wolff, aki meg is indokolta állítását. „A jelenlegi motorszállítók egyike sem egyezhet bele, mert a költségek teljesen kikerülnének a kontroll alól. Ami felelőtlenség.”

„A Renault és Mercedes stratégiája megegyezik a motort illetően. A motorsport szintjén a Renault és Mercedes sportrészlegei között teljes egyetértés van” – állította Wolff. Elsősorban azért említette a Renault-t, és mellőzte a Ferrarit és Hondát, mert a Red Bull főnöke, Christian Horner támadja legkeményebben a Mercedes makacsságát 2015-öt illetően.

Horner még a V8-as motorok visszatérését is említette, Wolff erre is kitért. „Garantálom, hogy ha eltörölnénk a jelenlegi formátumot, sem a Renault-t, sem a Mercedest nem érdekelné bármilyen más erőforrás. Ennek oka a sport stabilitása és fenntarthatósága, illetve a hibrid technológia fontossága az utcai autókban. Azoknak a motoroknak a technológiáját kell népszerűsítenünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: