DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 2. vasárnap
F1

Ha visszajönnek a V8-asok, a Mercedes kiszáll

Niki Lauda arra figyelmeztetett, hogy ha komolyan gondolják a nyolchengeres szívómotorok visszahozását, azzal is számolni kell, hogy a Mercedes elhagyja az F1-et.

Érdekes fordulatot vett a költségcsökkentéssel és az erőforrásokkal kapcsolatos vita, amikor Bernie Ecclestone a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a sportágnak vissza kellene térni a korábban használt nyolchengeres motorokhoz: „Meg kell változtatnunk a szabályokat és meg kell szabadulnunk ezektől a motoroktól. Senkinek sem jó ez így, ez nem Formula-1” – mondta a 84 esztendős brit a Skynak akkor.

eccl_todt_d



Persze önmagában még nem jelentene sokat az, amit Ecclestone mond, hiszen az F1 elsőszámú vezetője sokszor még önellentmondásba is keveredik, amikor különböző témákról különböző helyeken megfogalmazza véleményét. Csakhogy „Mr. E” ebben a kérdésben támogatókra is talált, így például Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke személyében: „Senki nem akar hátrafelé lépni, de néha bizony fel kell ismernünk, ha valamit elrontottunk.”

A Formula-1-ben tapasztalható pénzügyi válság, mely két csapatot már parkolópályára tett, legalábbis részben szintén az új, a korábbiaknál nagyságrendekkel drágább erőforrásokra vezethető vissza. A Lotus vezetője, Gerard Lopez erről így nyilatkozott: „Egyikünk sem akarta ezeket az új motorokat, ránk erőltették a dolgot...”

mercedes_v8

Hogy senki nem akarta volna ezt, abban azért ne legyünk biztosak, hiszen az akkori hírek szerint a Mercedes ehhez kötötte az F1-ben maradást, és a Honda sem tért volna vissza, ha nem érkeznek az új motorok. Előbbit Niki Lauda, a Mercedes istálló igazgatója meg is erősítette egy rövid, ám lényegre törő megnyilatkozásban: „Ha visszajönnek a V8-asok, a Mercedes távozik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: