DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
F1

Andretti: „A fenyegetőző csapatokat örökre tiltsák el”

A korábbi világbajnok, Mario Andretti meglepően szigorúan büntetné azt a három F1-es istállót, amely bojkottal fenyegette az USA Nagydíjat. Az amerikait alaposan kihozta sodrából az austini közjáték.

A versenyen amúgy is csak 18 autó állt rajthoz, de a Force India, Sauber és Lotus komolyan gondolkodott azon, hogy nem indulnak el a futamon – ezzel tiltakoztak volna a tarthatatlan költségekről szóló, Austinban elmérgesedő vitában, amelyben mindkét fél, a kisebb és nagyobb, anyagilag biztos csapatok is csak saját igazukat hangsúlyozták. A három csapat végül elindult a versenyen.

A The Guardiannek adott interjújából kiderült, hogy az USA Nagydíj nagykövetét, az 1978-as világbajnokot, Mario Andrettit különösen feldühítette a visszalépés lehetősége. „Ezek a csúf pletykák a bojkott lehetőségéről sokféle okból is kártékonyak voltak. Ezek az emberek nem értették meg, hogy végeredményben saját maguknak ártanak. Mégis kit büntetnek? A rajongókat, akik eljöttek, akik fizetnek azért, hogy láthassák őket. A szponzorokat, akik életben tartják a sportot. Azt büntetik, aki lehetővé teszi, hogy létezzen ez a sport.”



„Csak nagyon rövidlátó emberek gondolkodnának így. Őszintén, ez nekem cseppet sem tetszik. Emlékezzenek csak, mit csinált a Michelin az F1-gyel Indyben 2005-ben. A csapatokot vagy embereket, akik ilyet tesznek, örökre el kéne tiltani a sporttól. Itt ilyesmire nincsen hely. Ezzel csak tönkretesznek” – jelentette ki szigorú ítéletét a 74 esztendős Andretti.

A Formula-1 kiscsapatai többször kijelentették, a jelenlegi anyagi elvárások között céljuk csupán a túlélés lehet. Andretti szerint egészen mást kellene maguk elé tűzniük. „Mindig is voltak alacsonyról induló csapatok. Emlékszem, hogy 1976-ban, az első teljes évemben a fiatal Frank Williams azt mondta nekem: ’Mario, egy napon olyan leszek, mint Colin Chapman.’ Sosem fogom elfelejteni. Azt szeretném, ha ezek a kicsi csapatok a sírás helyett olyanok akarnának lenni, mint a McLaren vagy Ferrari.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: