DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
F1

Megvannak Maldonado idei első pontjai

Bár a Lotus venezuelai pilótájának, Pastor Maldonadónak az USA Nagydíjon is forrt a vére, hiszen két kisebb büntetést is begyűjtött, ám ennek ellenére sikerült megszereznie idei első pontjait a világbajnokságon. Romain Grosjean is az események középpontjában volt, kevesebb szerencsével a végén.

Az enstone-i alakulat kettőse már Adrian Sutil és Sergio Perez elsőkörös balesetéből is sokat profitált, hiszen pont előlük estek ki, így máris mindketten pontszerző helyen haladhattak. Később is feltűnően jó tempót diktáltak saját idén megszokott teljesítményükhöz képest, és erőből tartani tudták magukat a pontszerző helyek környékén. Grosjean több látványos előzést is bemutatott, volt olyan ütközés, amit kivédett, de volt egy a végén, amit nem sikerült – Vergne koccant neki, ami miatt megsérült a Lotus, és ugrott a pontszerző hely.



Maldonado viszont két pontot legalább elcsípett, pedig elkövetett egy-két gyermeteg hibát ezen a versenyen. Először a biztonsági autó mögött, majd a bokszutcában lépte túl a megengedett sebességet, és mindkét eset miatt 5 másodperces időbüntetést kapott. Az elsőt egyik bokszkiállása alkalmával töltötte le, a másikat a leintés után adták hozzá idejéhez. Mivel azonban végül Vergne is kapott hasonló büntetést, így kettőjük között a sorrend nem változott, Maldonado maradt 9., Vergne a 10.

„Jó csatáink voltak az elejétől kezdve. A stratégiánk jól működött, az autó tempója pedig meglepően jó volt!” – mondta el vidám hangon a leintés után a venezuelai. „Nagyon koncentráltunk, végig fenntartottuk a tempót és óvtuk a gumikat. A lassú kanyarokban hátrányt szenvedtünk ugyan a többiekhez képest, ám a közepesen gyors és gyors kanyarokból álló első és utolsó szektorban nagyon erősek voltunk. Ez azt jelentette, hogy vissza tudtuk hozni a lassú részeken elveszített időt, és benne tudtunk lenni a mixben. A végsebességünk nem volt az igazi, ami megnehezítette az előzéseket, de így is harcolni tudtunk a többiekkel a pozíciókért, ami remek hír. Csak így tovább előre, és szerintem akkor az utolsó két versenyre sem lehet majd panaszunk” – kapta vissza egyből önbizalmát is a most megszerzett pontok mellé Maldonado. 

A csapattárs, Grosjean viszont nem repesett az örömtől az elszalasztott pontszerzési lehetőség után. „A verseny nagyon jó volt, élveztem. A lágy gumikon az autó nagyon gyors volt, követni tudtam a Ferrarikat, míg a közepes keveréken kicsit nehezebb volt a dolgunk, de még ez is élvezhető volt. A Button ellen vívott csatám nagyon-nagyon szoros és határozottan élvezetes volt. A Jean-Eric (Vergne) elleni párharcom azonban már nem volt ilyen lenyűgöző. Ő eltörte az első szárnyamat és az alsó padlólemezt is, ami miatt utána nagyon nehéz volt vezetni az autót. Nem igazán örültem ennek, mert emiatt vesztettem el a 8. helyet. Aminek viszont örülök, hogy Pastor pontot szerzett, jó őt újra így látni, csak azt sajnálom, hogy a végén nem voltam ott én is a pontszerzők között” – foglalta össze érzéseit a francia.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: