DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bianchi nem láthatta sem a traktort, sem a zöld zászlót

Nico Hülkenberg és az egykori F1-es Christian Klien is hangsúlyozta, hogy Jules Bianchi a Dunlop-kanyar bejáratán nem láthatta a 12-es poszton lengő zöld zászlót, így ez nem játszhatott szerepet a balesetben.

Jules Bianchi vasárnapi balesetének okait keresve sokak figyelme a zászlójelzésekre összpontosult: az interneten hétfő óta terjedő amatőr videó a tanúsága szerint a baleset pillanatában a 12-es sportbírói poszton már nem sárga, hanem zöld zászló lengett, ám ez teljes mértékben összhangban áll az előírásokkal. Hogy miért, azzal a kérdéssel részletesen korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

A zászlójelzések helyességét az elmúlt időben sokan megerősítették, többek közt a jelenleg szakértőként tevékenykedő Marc Surer egykori F1-es pilóta is, a Motorsport-Total.com kérdésére pedig Nico Hülkenberg is kifejtette véleményét a kérdésről. „A 7-es kanyar bejáratánál (melynek kijáratához közeledve történt a baleset) határozottan látható volt a sárga zászló. Nem lehetett eltéveszteni, mivel a sportbírók nagyon lengették, és fényjelzést is kaptunk.”

hulk_sing_d



Hülkenberg egyúttal azt is kiemelte, hogy szerinte alaptalan az a feltételezés, hogy Bianchit a 12-es poszton (közvetlenül a traktort követően) lengetett zöld zászló zavarta meg, és ezért esetlegesen túl korán kezdett gyorsítani: „Lehetetlen a kanyar bejáratán észrevenni, hiszen nem látni a kijáratot, s egyúttal emelkedőre vezet fel. Ott, ahonnan a 12-es poszt már látható, Bianchi már nem volt ura az autónak.”

Az egykori F1-es Christian Klien saját tapasztalatai alapján szintén úgy véli, hogy a Dunlop-kanyarban az emelkedő teteje előtt nem lehet látni a jelzést, sőt egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy Bianchi a bukótérben zajló mentést sem láthatta a kanyar bejáratából, csak amikor már késő volt...

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: