DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Egyéb

Mit csinálj, ha a kutyád gluténérzékeny?

Napjainkban az ételérzékenység sajnos igen sokaknál felüti a fejét, ám ami sokak számára meglepő, hogy az emberek mellett a háziállatok is érintettek lehetnek benne. Kutyák esetében főleg a csirkeallergia és a gluténérzékenység okoz gondot.

Mi a teendő, ha kutyád szervezete vélhetően nem tolerálja a glutént? Milyen változtatásokra van szükség, hogy az állat is így teljes életet élhessen?

 

A megfelelően összeállított étrend fontossága

Mivel a glutén a gabonafélékben található, ezért érzékenység esetében az első lépés az, hogy olyan eledelt választasz kedvencednek, ami nem tartalmazza ezt az összetevőt. A Petgurunál kapható N&D tápok Prime termékcsaládja például teljesen gabonamentes, így glutén sem található a termékekben.

A kiváló minőségű hús mellett sütőtököt, áfonyát, gránátalmát és hasonló “vitaminbomba” ínyencségeket tartalmaznak. S hogy ezekre miért van szükség? Az emberek nagy része úgy véli, hogy mivel a kutya ragadozó, ezért csak állati eredetű táplálékra van szüksége. Tény, hogy ez teszi ki az étrendjük döntő részét, de még a vadon élő farkasok esetében is megfigyelhető, hogy kisebb mennyiségben fogyasztanak növényi táplálékokat is.

petguru.hu - 2023 április - LinkMarketing - 5



A kutyák étrendjének tehát tartalmaznia kell némi nem állati eredetű összetevőt is, de az érzékeny ebeknél a glutén bizony gondot okozhat. Szerencsére ma már egyre több gabona- és gluténmentes táp kapható, így a gazdinak nem lesz túl nehéz dolga, amikor különleges eleséget keres kedvencének.

 

Mik lehetnek a gluténérzékenység tünetei?

Ha az állat szervezete nem tolerálja a glutént, az jól látható tünetekkel jár, noha nem mindig egyszerű beazonosítani a probléma forrását. Az emésztési gondok (székrekedés, hasmenés, puffadás), a súlycsökkenés, a viselkedésbeli változások (csökkenő aktivitás, levertség), azonban olyan jelek, amikre érdemes odafigyelni.

Mivel a kutya emésztőrendszerének gondot okoz a glutén, ezért romlik a közérzete, így egyre kevésbé lesz aktív, nincs kedve futkosni, játszani, inkább csak heverészik. Lehet, hogy az ételt is elutasítja, vagy megeszi ugyan, de csak komótosan, kedvetlenül falatozik.

Továbbá gyanúra adhat okoz a gyakori vakarózás, a bőrön megjelenő piros foltok vagy kiütések, melyek szintén utalhatnak az ételallergiára. Ugyanakkor más betegségeknek is lehetnek hasonló tünetei, ezt ne feledd! 

Épp ezért ne akard önhatalmúlag diagnosztizálni az állatot, hanem vidd el orvoshoz, aki különféle vizsgálatokkal megállapítja, hogy valóban gluténérzékenység, vagy esetleg más rendellenesség áll a háttérben.

 

Mire kell még odafigyelni?

Ha bizonyítást nyert, hogy a kutya gluténintoleranciában szenved, akkor érdemes átbeszélni a állatorvossal a további teendőket. 

Az eledel kiválasztásánál pedig muszáj lesz résen lenned. A silány minőségű tápok például nagyrészt gabonákból állnak, mert olcsó összetevő. A teljes értékű eledelek közt viszont biztosan találsz olyat, ami nem tartalmaz gabonát, így ideális táplálék lehet kedvencednek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: