DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 26. vasárnap
Egyéb

Formula-1-es technológia a közutakon

A Mercedes-AMG affalterbachi csapata és az angliai Brackley-ben székelő Mercedes-AMG Petronas F1 Team még szorosabbra fűzi 2012 óta fennálló együttműködését. Miközben a Mercedes-AMG teljesítményorientált márkaként még nagyobb szerepet vállal a motorsporttal kapcsolatos tevékenységekből, a jövőközpontú, elektromos rásegítésű verseny- és utcai technológiák fejlesztése során még intenzívebb együttműködés történik a két csapat között. Az azonos értékek és a motorsport iránti szenvedély vezérelte együttműködés rögtön kézzelfogható és látható eredménnyel szolgál: a Mercedes-AMG F1 W12 E PERFORMANCE megjelenése az új szezonban még erőteljesebben kommunikálja a márkaidentitást.

A németországi Affalterbachban és a brit Brackley-ben egyaránt különösen hatékony és motivált csapatok dolgoznak a kivételes menetteljesítmények elérésén. Fejlesztések a csúcstechnológia terén, innovációk és sikerek – mindezek a Mercedes-AMG és a Mercedes-AMG Petronas F1 Team számára is alapvetőek, most pedig az eddiginél is szorosabb együttműködésben dolgoznak e célok eléréséért.

Mercedes-AMG and the Mercedes-AMG Petronas F1 Team step up their cooperation„Már kilenc éve összeköt minket a partneri viszony, amely számos különböző fejlesztés és rengeteg siker forrása. Összekötnek minket a motorsportgének és csapataink elkötelezettsége. Röviden: a teljesítménynek élünk! Most pedig elérkezett az idő, hogy közös munkánkat magasabb szintre emeljük: a Project ONE hiperautó személyében jóformán elsőként hozunk el Formula 1-es technológiát a közutakra. A különösen exkluzív modell első példányait már az idén megkapják a megrendelők. Ezzel a kivételes projekttel kívánjuk bevezetni az AMG-nél a teljesítményközpontú elektrifikációt. Az E PERFORMANCE jelvény alatt különösen nagy teljesítményű, mégis hatékony hibrid hajtásláncok érkeznek a jövő utcai modelljeibe. Ami pedig versenypályás teljesítményünket illeti, reméljük, hogy leggyorsabb és legerősebb E Performance versenyautónk ismét sikeresen száll ringbe a világbajnoki címért” - mondta Philipp Schiemer, a Mercedes-AMG GmbH vezetőségének elnöke.

Affalterbachban a Mercedes-AMG minden releváns területen hozzáférést kap a Mercedes-AMG Petronas F1 Team győztes technológiájához. A szorosabb közös munka a tudás és a technológiák megosztását gyorsabbá teszi, ezáltal pedig a Mercedes-AMG pozícióját a jövő teljesítményközpontú sportmárkájaként még tovább erősíti. Ezáltal pedig a Mercedes-AMG még inkább nyit a Formula 1 világa iránt érdeklődő ügyfelek irányába, miközben a legújabb, leginkább fenntartható és motorsportban is bevált technológiát ülteti át sorozatgyártású autóiba.

„A Formula-1-ben, a motorsport királykategóriájában dolgozó jelenlegi hibrid hajtásláncok nem csak különösen erősek, de egyre magasabb hatékonysági fokon dolgoznak, ezáltal pedig nagyon takarékosak – ezek pedig olyan ismérvek, amelyek sorozatgyártású modelljeinket is jellemzik. A szorosabb partneri viszony lehetővé teszi a tapasztalat és a technológiák gyorsabb megosztását, amelyekből utcai autóink is profitálhatnak” - mondta Jochen Hermann, a Mercedes-AMG GmbH vezetőségi tagja.

A Mercedes-AMG már 2012 óta dolgozik együtt a Mercedes-AMG Petronas F1 Team-mel és a Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP) vállalattal, méghozzá nem csak számos projekten, de a technológiák megosztásán is. Friss példa erre az elektromos turbófeltöltő, amely a Formula-1-ben már bizonyított szélsőséges körülmények között, hamarosan pedig az AMG sorozatgyártású modelljeibe is megérkezik. Emellett a fejlesztések szimulációjánál, valamint a hibrid üzemeltetési stratégia tekintetében is hasznos eszmecsere folyik.

A jövőben további megoldások és fejlesztések kerülnek át a Formula-1-ből a sorozatgyártású autókba, többek között a nagyteljesítményű akkumulátorok cellatechnológiája vagy a speciális hűtési megoldások. Ezek nem csupán párhuzamot vonnak az AMG F1 W12 versenyautó és az utcai autók közé, de egyben az F1 világát a közúton is átélhetővé teszik.

Az új együttműködés jegyében az affalterbachi Mercedes-AMG néhány dolgozója Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP)-nél és a sikeres Formula-1-es istállónál kap helyet, miközben a vállalatok felügyelőbizottságába is bekerülnek a két cég vezetői.

„Örömmel üdvözöltük a különböző ágazataink még szorosabb együttműködését. Mindegy, hogy a mi Formula 1-es csapatunkat vagy az affalterbachi Mercedes-AMG-t nézzük, mindenhol érezhető lesz a közös munka és gondolkodás lenyűgöző eredménye. Minden egyes csapattagunk mindent belead, hiszen életünk a teljesítmény. Ennek szellemében izgatottan várom, hogy milyen új csúcsokat tudunk együtt elérni” - mondta Toto Wolff, a Mercedes-AMG Petronas F1 Team csapat- és üzletvezetője.

Az intenzív közös munka eredménye a Mercedes-AMG motorsport-aktivitásán is meglátszik majd. Ez a marketinget épp úgy érinti, mint az e-sport támogatását, sőt, aktív kihatással van az elmúlt tizenegy évben különösen nagy sikernek örvendő, folyamatosan növekvő GT3-as és GT4-es ügyfélversenyzésre is. Mindezzel az AMG megerősíti mélyen a motorsportban rejlő gyökereit, miközben új technológiákkal és megoldásokkal halad egy még ígéretesebb jövő felé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: