DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

A Red Bull sem tömi pénzzel fiatal tehetségeit

Ritkán hallott történet egy fiatal Red Bull-felfedezettről, aki a juniorszériában gyorsabb volt Sebastian Vettelnél is, ám különböző okokból képtelen volt továbblépni, végül távozott. Megbánta.

A legtöbben úgy tekintünk az energiaitalos cégre, mint a Formula-1 kifogyhatatlan kincsestárára, aki juniorprogramjával megalapozza a fiatal versenyzőpalánták jövőjét. Igaz, azt is láthattuk már több ízben is, hogy ha valaki kiesik a kosárból, annak bizony nagyon gyorsan véget érhet a pályafutása.

Ezek egyike a többre hivatott Matias Milla, aki 2003-ban a Pánamerikai gokart-bajnokság győzteseként került a Red Bull-családba. A program kezdetén azonban nem várt nehézségekkel is szembe kellett néznie, majd egy hirtelen, azóta megbánt döntése miatt teljesen körön kívülre is került. Pedig milyen szépen indult a történet.

„A Red Bull megad mindent, ami a vezetéshez szükséges, de például nekünk kellett fizetnünk a szállásért és ellátásért. Én vettem magamnak saját pénzből az ételt is. Egyedül laktam egy lakásban és néha bizony bajos volt összekuporgatni a pénz az élelmiszerre is. A csapat kamionját álltam be vezetni egy kis plusz pénzért, míg mások magánrepülővel érkeztek a versenyekre” – mondta el Milla a Fenix951.com hasábjain.

Vettel és Milla pályafutása teljesen máshogy alakult a 2000-es évek közepén


Az európai Formula Renault-sorozatban együtt tesztelt Sebastian Vettellel és két tizeddel gyorsabb volt, mint a német. „A következő évben a Red Bull meghosszabbította a szerződésemet, de csak a német bajnokságban indulhattam.” Itt mindössze négy futamon indulhatott, de ebben az időszakban rögtön szerzett egy pole-pozíciót és egy dobogós helyezést is. Volt azonban egy komoly gond, nem tudott angolul.

„Úgy jöttem Európába, hogy sajnos nem beszéltem az angol nyelvet, ez pedig hatalmas nehézséget okozott. Helmut Marko többször is próbált rábeszélni, hogy tanuljam meg a nyelvet, mert lát bennem potenciált, de nekem sajnos a nyelvtanulás nem ment. Egy idő után ezt nehezen viseltem és úgy határoztam, visszamegyek Argentínába. Természetesen, később ezt már megbántam. Főleg akkor, amikor láttam, milyen magasságokba jutott fel a Red Bull a Formula-1-ben.”

„Most is követem az F1-et, egészen kiváló, amit a Red Bull elért és az is, ahogy 2021-re készülnek. Elég komoly kockázatot vállaltak Sergio Perez leigazolásával, de tény, hogy Verstappen és Perez egészen ütős pilótapáros lesz idén” – tette hozzá Milla.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: