DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Ecclestone helyretette Hamiltont: Én is annyi iskolát végeztem, mint te

Tanulatlan és tudatlan: ezeket a jelzőket használta Lewis Hamilton Bernie Ecclestone-ra, aki szerint az F1-ben nincs diszkrimináció. A sport egykori ura nem hagyta válasz nélkül a kritikát: az ő iskolázatlanságának köszönhető, hogy a hatszoros világbajnok annyi pénzt keres, amennyit, valamint felidézte, hogy Dél-Afrikában megmentett egy feketét.

A feketék jogaiért való küzdelem nevében Lewis Hamilton határozottan kioszt mindenkit, aki kételkedik ügyében: két 80-as éveiben járó világbajnokot, Mario Andrettit és Jackie Stewardot arra szólított fel, hogy edukálják magukat, valamint kiborította a sportot közel negyven évig vezető Bernie Ecclestone nyilatkozata is, amelyben elhangzott, hogy „sok esetben a feketék rasszistábbak is, mint a fehérek.”

Ettől a megszólalástól még a Formula-1 is elhatárolódott egy közleményben, Hamilton pedig tanulatlannak és tudatlannak nevezte Ecclestone-t, hozzáfűzve: már érti, miért nem tettek semmit annak idején, amikor rasszista támadások érték őt. A 89 éves Bernie Ecclestone-t azonban nem kell félteni, nem hagyta szó nélkül Hamilton kritikáját, és helyretette a Mercedes-pilótát.

 



„Lewisnak inkább azokkal a nem fehér bőrűekkel kellene kezdenie, akiket a csapatok alkalmaznak, és ugyanolyan lehetőségeket kapnak, mint mások” – mondta Ecclestone a Daily Mail lapnak. „Lewis, azt állítod, hogy tanulatlan és tudatlan vagyok. Én is ugyanannyi iskolát végeztem, mint te. Én legalább okkal: a háború alatt voltam iskoláskorú. Szerencsés vagy, mert ha rendesen tanulhattam volna, akkor talán a Formula-1 nem lenne ilyen jövedelmező számodra. Én szintén profitáltam belőle, de én már a Formula-1 előtt is pénzt kerestem.”

„Amikor egy újabb bajnoki címet nyersz, azt a tehetségednek köszönheted majd, és annak, hogy jókor vagy a jó helyen. Ahogy a legtöbb sikeres embernek, neked is szükséged van egy kis szerencsére sok kemény munka mellett. De különleges versenyző és különleges ember vagy. Ne a bőrszíneden gondolkozz, hanem azon, milyen színű a szellemed. Mind emberek vagyunk, akiknek ugyanúgy kell gondolkodnunk. Ne irigyelj másokat, inkább érd utol őket. Mind különbözünk másoktól, egyesek alacsonyabbak, magasabbak, karcsúbbak, nagyobbak, jóképűbbek, mint mások. Ilyenek vagyunk. Tegyenek minket elégedetté ezek a tulajdonságok, de ne bántsunk velük másokat” – folytatta Ecclestone.

 

Azt a gyanút, hogy rasszista lenne – amit az első fekete tesztpilóta, Willy T. Ribbs is megcáfolt már, aki az Ecclestone vezette Brabham csapatnál írt történelmet – a Dél-Afrikai Nagydíjhoz kapcsolódó történettel oszlatta el.

„Ami a fekete társadalomhoz fűződő érzéseimet illeti: azután hoztam el Dél-Afrikából az F1-et, miután egy fehér dél-afrikai megölt egy fekete újságírót a véleménye miatt. Egyik versenyhétvégén kaptam egy autót egy sofőrrel, és a versenyzővel, Jochen Rindttel a pályára tartottunk. Egy fekete sétált az úton, amikor a fehér sofőr lehúzta az ablakot és egy bottal rácsapott, hogy az út szélén menjen.”

„Rákiabáltam a sofőrre, hogy álljon meg. Kiparancsoltuk az autóból, a feketét pedig beültettük, és elvittük valameddig, ahol már biztonságban érezhette magát. A rendőrség majdhogynem letartóztatott érte. Elmagyaráztam nekik, mi az élet rendje, de nem értették meg. Így történt, és sok más hasonló esetről tudnék beszélni. Az élet nem igazságos. A fiatal generációt kellene edukálnunk” – vonta le a tanulságot Ecclestone.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: