DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Hamilton kiakadt a „tudatlan” Ecclestone-ra

Ahogy az várható volt, a hatszoros világbajnok sem hagyta szó nélkül az F1 egykori urának minapi nyilatkozatát: most már érti, miért nem foglalkoztak az őt ért rasszista bántalamazásokra.

Óriási felháborodást váltott ki a minap Bernie Ecclestone nyilatkozata: bár a Formula-1 egykori ura csodálatosnak nevezte a sportág egyenlőségért tett törekvéseit, azt is hozzátette, hogy „sok esetben a feketék még rasszistábbak is, mint a fehérek”. Az F1 vezetése erre elhatárolódó közleményt adott ki, és ahogy várható volt, a sokszínűségért folytatott küzdelem élharcosa, az ezen célból saját bizottságot is alapító Lewis Hamilton sem hagyta szó nélkül Ecclestone mondandóját.

A hatszoros világbajnok az Instagram-sztorijában úgy kezdte: „Francba, nem is tudom, hogyan vágjak ebbe bele…”, majd egy terjedelmesebb posztban így fogalmazott:

ecclestone-hamilton-dppi



„Nagyon szomorú és csalódott vagyok, ahogy a nyilatkozatot olvastam. Bernie már nem vesz részt a sportban és egy másik generációhoz tartozik, de pontosan ez a viselkedés helytelen: tudatlan és műveletlen megnyilvánulások, amelyek megmutatják, milyen messzire kell jutnunk még társadalomként ahhoz, hogy tényleg igazi egyenlőség legyen.

Így most már teljesen világos számomra, miért nem mondtak vagy csináltak eddig semmit a sportunk sokszínűbbé tételéért, vagy miért nem intézkedtek a rasszista bántalmazások kapcsán, amelyek a pályafutásom során engem értek. Ha valaki, aki évtizedeken vezette át ezt a sportot, ennyire nem érti azokat a mélyen gyökerező problémákat, amelyekkel mi, fekete emberek minden nap megküzdünk, akkor hogyan várhatnánk el, hogy az alatta dolgozók megértsék. Minden a legfelsőbb szinteken kezdődik.

Most eljött az idő a változásra. Nem fogom abbahagyni az azért való küzdelmet, hogy befogadóbb jövőt teremtsünk a sportunknak, egyenlő lehetőségekkel mindenki számára. Hogy egy olyan világot hozzunk létre, amelyben a kisebbségek is egyenlő esélyeket kapnak. Továbbra is felemelem a hangomat azokért, akik ezt nem tudják megtenni, és beszélek azok nevében, akik alul vannak reprezentálva, hogy lehetőséget biztosítsunk számunkra, hogy esélyt kapjanak a sportunkban.”

Hamilton egy fotót is mellékelt arról, amikor pályafutása elején feketére festett arcú szurkolók élcelődtek a származásán: „Úgy emlékszem erre, mintha csak tegnap történt volna. Elfogadhatatlan az a kár, amit az ilyen emberek okoznak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: