DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Hamilton bizottságot alapít a sokszínű autósportért

Újabb szintre lépett a hatszoros F1-es világbajnok kampánya: a brit egy új kezdeményezéssel igyekszik minél több feketét a mérnöki pálya felé irányítani, ezáltal sokszínűbbé téve a sportot.

Lewis Hamilton korábban is rendre felszólalt a rasszizmus ellen, az utóbbi hetekben a George Floyd halála körül kialakult tüntetéssorozat kapcsán még inkább felemelte a hangját. A brit többször hangsúlyozta, hogy gyerekkorában, sőt még Formula-1-es karrierje elején ő is számos rasszista megnyilvánulásnak lett az áldozata, nemrég pedig egy interjúban arra is rámutatott, hogy ő az F1 egyetlen munkásosztályban származó, fekete világbajnoka.

hamilton-fekete-dppi



Ezen mostantól immár tevőlegesen is igyekszik változtatni a brit pilóta, a The Sunday Times hasábjain megjelent terjedelmes jegyzetben ugyanis bejelentette a Hamilton Bizottság megalapítását. A kezdeményezés célja, hogy a Királyi Mérnökakadémiával való kutatási kapcsolat révén minél több feketének adjanak lehetőséget, hogy a tudomány, a technológia, a mérnöki pálya és a matematika területén próbálhassák ki magukat.

„Olyan területeket fogunk vizsgálni, mint a példaképek vagy az iskolákon belüli karriermodellek hiánya, illetve azokat a lehetőségeket, amellyel arra bátoríthatjuk a feketéket, hogy foglalkozzanak ezekkel az ágakkal, és megszüntessük azokat a gátakat, amelyek megakadályozzák, hogy a sokszínű háttérrel rendelkezők csatlakozzanak a versenyiparhoz” – írta Hamilton.

A hatszoros F1-es világbajnok hozzátette: szeretnék, ha vezető politikusok és üzletemberek is beállnának a projekt mögé. A végső célt illetően pedig úgy fogalmazott a versenyző, hogy „ha húsz év múlva visszatekintek, szeretném olyan sokszínűnek látni ezt a sportot, amely oly sok lehetőséget adott egy félénk, munkásosztályú stenevage-i kölyöknek, mint amilyen komplex és multikulturális az a világ, amelyben élünk.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: