DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Hamilton terve: Térdeljen le az egész F1!

A hatszoros világbajnok azt tervezi, hogy az Osztrák Nagydíjon letérdeléssel támogatja a rasszizmusellenes mozgalmat. Édesapját lenyűgözi „szerepmodell” fia, és reméli, hogy az F1 egy emberként követi a példát Spielbergben.

„Istennek hála mellettem volt az apám, egy erős fekete figura, akire felnézhettem, akiről tudtam, hogy megért és mindig mellém áll, bármiről is legyen szó” – mondta el a közelmúltban saját édesapjáról, Anthony Hamiltonról a Formula-1 hatszoros világbajnoka, Lewis Hamilton. A Mercedes pilótája az elmúlt hetekben zászlót bontott a rasszizmus ellen harcoló Black Lives Matter-mozgalomért, és erőteljesen odaszólt csendben maradó versenyzőtársainak is – amivel a példaképet, Anthonyt ejtette ámulatba.

„Szerintem lenyűgöző, amit Lewis tesz. Egyedül van, de nem fél, hogy a nyakát szegi valamiért, amiben hisz. Én a kényelmes székemben csak olvasom a megnyilvánulásait, és arra gondolok, hogy nahát, benne aztán van erő. Abszolút, végletesen büszke vagyok rá” – mondta el a GPFans híroldalnak Anthony Hamilton.



„Nem lep meg az sem, hogy Lewis szólalt meg, mert ő egy úttörő. Épp azon gondolkodtam, micsoda szerepmodell, aki felszólal azért, amiben hisz. A meglepetés az volt, hogy senki más nem csinált vagy mondott akármit előtte. Emiatt összerezzenünk, mert valóban lát minket, tudja, ha nem tettünk semmit. Amikor felszólalt, azt mondtam, tényleg igaza van, hisz ebben a sportban senki nem mozdította a kisujját sem! Különösen boldog vagyok, amiért felhívta erre a figyelmet” – mondta az idősebb Hamilton. Fia erélyes kritikája után F1-es versenyzők sorban foglaltak állást a rasszista megkülönböztetés ellen, bár a világbajnok továbbra sem elégedett, úgy fogalmazott, még mindig látja azokat, akik némák.

Anthony Hamilton elárulta, fia a szezont nyitó Osztrák Nagydíjon is fel akarja hívni a figyelmet a globális problémára: nyilvános letérdeléssel tervezi demonstrálni támogatását a BLM-mozgalom iránt. Az idősebb Hamilton szerint a teljes F1-nek kötelessége csatlakozni hozzá.

„Nem csupán Lewisról kellene szólnia, hanem az F1-ről. Reméljük, hogy az F1 is letérdel. Az F1-nek és FIA-nak azt kellene mondania, hogy az első versenyen mind térdeljünk le, nem csupán a Black Lives Matter támogatása miatt, hanem mindenkiért, aki a koronavírus miatt szenvedett és szenved. Így kellene köszönetet mondani az orvosoknak, nővéreknek és többi fontos dolgozónak, akik saját életüket tették kockára. Nem hiszem, hogy ez Lewis felelőssége, hanem az F1 felelőssége: le kell térdelni” – buzdította cselekvésre a teljes sportágat Anthony Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: