DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Hamilton: Ti, a nagy sztárok csendben vagytok

Közönnyel vádolta Formula-1-es versenytársait Lewis Hamilton, amiért nem csatlakoztak a rasszizmus elleni tiltakozáshullámhoz. A posztot követően hirtelen több másik pilóta is állást foglalt.

Az egész világon végigsöpört a tiltakozás a rendőri erőszak és a színesbőrűek megkülönböztetése ellen, miután az Egyesült Államokban az afroamerikai George Floyd hatósági túlkapás halálos áldozata lett. Számtalan sportolóhoz hasonlóan a hatszoros világbajnok, Lewis Hamilton is az ügy mellé állt, majd kifakadt, hogy a „fehérek dominálta” autósport többi sztárja csendben marad.

„Látlak titeket, akik csendben vagytok. Néhányan közületek a legnagyobb sztárok, mégis némák maradtok az igazságtalanság közepette. Semmi jel senkitől a közegemből, ami természetesen fehérek dominálta sport. Én egy vagyok a kevés színesbőrűből, és egyedül vagyok. Azt gondoltam, mostanra átlátjátok, miért történik, ami, és valamit mondani fogtok, de nem tudtuk kiállni mellettünk. Csak hogy tudjátok, tudom, kik vagytok, és látlak titeket…” – írta a közösségi médiában ostorozó hangvételű posztban Hamilton.

 



A Mercedes 35 éves versenyzője később kiegészítette az eredeti bejegyzést: elhatárolódott az USA-ban kialakult zavargásoktól, ugyanakkor politikai húrokat is megpendített.

 „Nem a fosztogatás és gyújtogatás oldalán állok, hanem a békésen tüntetőkén. Nem lehet béke addig, amíg az úgynevezett vezetőink nem változnak. És nemcsak Amerikában, hanem az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Olaszországban és mindenhol máshol. Változnia kell, ahogy a kisebbségekkel bánnak, ahogy egyenlőségről, rassziszmusról, viselkedésről tanítanak az országokban, arról, hogy mind egyformák vagyunk. Nem születünk rasszizmussal és gyűlölettel a szívünkben, ezt azok tanítják, akikre felnézünk” – beszélt a faji gyűlölködésről.

Hamilton posztja után hirtelen több más Formula-1-es versenyző közösségi oldalán megjelentek bejegyzések Floyd esetével és a következményekkel kapcsolatban. A Black Lives Matters („A fekete életek is számítanak”) mozgalom hashtagjével posztolt Sergio Perez, Lando Norris vagy Nicholas Latifi. Charles Leclerc néhány mondatba foglalta gondolatait, megmagyarázva azt is, miért nem reagált korábban:

„Teljesen őszinte leszek, nem éreztem helyénvalónak, hogy erről a helyzetről a közösségi médiában osszam meg gondolataim, ezért nem fejeztem ki magam itt a mai napnál korábban. És nagyot tévedtem ezzel. Továbbra is alig találom a szavakat, amikkel le lehet írni az embertelenséget, amit egyes videókban láttam az interneten. A rasszizmusra tettekkel kell válaszolni, nem hallgatással. Kérlek, aktívan vállaljatok szerepet, bátorítsatok másokat, hogy ők is beszéljenek róla. A mi felelősségünk, hogy az igazságtalanság ellen szóljunk. Ne maradjatok csendben. Én is a Black Lives Matters oldalán állok” – írta a Ferrari fiatal pilótája.

 

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: