DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Egyéb

Kerülj topformába Raikkönen kedvesével

Lehet, sőt kell is sportosan és egészségesen élni a terhesség előtt, közben és után is – ez derül ki az F1-es világbajnok Kimi Raikkönen kedvese, Minttu Virtanen legújabb blogbejegyzéséből.

A Jégember elsőszülött gyermekének, Robin Ace Matias Raikkönennek négy hónapja életet adó Minttu az anyai örömök taglalása helyett ezúttal egy a nőket legalább annyira foglalkoztató témát jár körül blogjában – hogyan lehet ilyen rövid idő alatt újra visszanyerni a terhesség előtti testsúlyt, és szinte pillanatok alatt újra topmodell formába kerülni?



„Sokan kérdeztétek tőlem az utóbbi időben, hogy hogyan nyertem vissza a formámat a terhességet követően, ezért úgy döntöttem, megírom ezt” – kezdi a 28 éves finn hölgy. „Úgy gondolom, minden főként azon múlik, hogy milyen életvitelt folytattam a terhességem előtt. Nincs szükséged csodákra, hogy leadj néhány extra kilót, ha az alapozó munkát már jó előre elvégezted.”

„Nyilván a gének, illetve az is befolyásolja, hogy milyen gyorsan tudsz megszabadulni a kilóktól, hogy mennyit szedtél fel a terhességed ideje alatt. Rám 12 kg szaladt fel a kilenc hónap során, de amikor elhagytam a kórházat, már csak 4 kg plusz volt rajtam. A tükör szerintem a legjobb mérőműszer, ezért nem is állok rá túl gyakran a mérlegre. A terhességem ideje alatt a szülészeti klinikán rendszeresen ellenőrizték a súlyomat, szóval akkor jobban képben voltam ezzel.”

„Az első három hónapban szinte csak gyorskajákat ettem, de utána már teljesen normálisan étkeztem. Mindig magamnak főzök, egészséges és természetes ételeket fogyasztva, és ehhez a szokásomhoz a terhességem ideje alatt is tartottam magam, csak az adagok lettek nagyobbak. Azt hiszem, kenyérből jóval többet ettem, mint szoktam, de ezt leszámítva egyáltalán nem voltam kívánós. Az édesség viszont gyengém, ezért ebből szörnyen sokat ettem, amíg terhes voltam” – vallotta be Minttu, hogy azért olykor ő is enged a kísértésnek, ha kínálkozik rá megfelelő indok.

„A tanácsom mindenkinek, hogy figyeljetek oda magatokra, és hozzátok magatokat formába még a terhesség előtt annyira, amennyire csak tudjátok. A terhesség, különösen az utolsó három hónap, engem is megviselt, de a jó alap segített. A terhesség ideje alatt ne számold a kalóriákat, és ami a legfontosabb: hallgass a saját testedre. A természetes összetevők és a változatos étrend biztosította számomra a szükséges energiát, és valószínűleg a kicsinek is jó volt.”

„Az étrend fontosabb, mint az edzések, ha súlyt akarsz leadni. Fontos, hogy eleget étkezzél, és biztosítsd a szükséges vitamin- és zsiradékellátásod. Ha valamikor adnod kell magadnak egy kis pihenőt, akkor az a terhesség és a szülés utáni idő. A sport számomra életforma, ezért már alig vártam, hogy visszatérhessek kedvenc hobbimhoz, a futáshoz. Annyiszor elmondtam már, hogy milyen fontos, hogy lassan kezdjen az ember, és örülök, hogy ez most is igaz lett. Ha túl gyorsan vagy túl keményen kezdesz el futni kevéssel a szülés után, az súlyos következményekkel járhat.”

„Néhány héttel a szülés után újra a réginek éreztem magam, és a dokitól is megkaptam a zöld utat, hogy lassan elkezdhessek edzeni. Részben azért is döntöttem így, mert mindig is szerettem sportosan élni. A testem elég erős volt ahhoz, hogy kisebb erőfeszítéseket már röviddel a szülés után is tehessek. De tényleg az a fő, hogy hallgass a saját testedre, és konzultálj egy orvossal, mielőtt bármit teszel.”

„Heti néhány alkalommal elkezdtem járni futni, ami részben sétából, részben enyhe kocogásból állt. Néhány héttel később elkezdtem rövid statikus gyakorlatokat végezni a hasamra, csak, hogy ébresztőt fújjak kicsit az izmoknak. Most, négy hónappal a szülésem után a hasizmaim már visszakerültek a régi helyükre, és azóta elkezdtem felüléseket is végezni.”

„Jelenleg körülbelül heti három alkalommal edzek. Vagy futni megyek, vagy egy rövid futást követően köredzéseket végzek a szabadban. Ha csak futok, akkor az 75 percig tart, ha viszont köredzéseket is végzek, akkor előtte csak 30 percet futok. A gyakorlatokat a saját testsúlyommal végzem, és csak rövid szüneteket tartok köztük.”

Végül lássuk, mikből tevődik össze Minttu egy szokványos köredzése. Hogy férfi olvasóinknak is kedvezzünk kicsit, akik eddig hősiesen végigolvasták a cikket, és eljutottak idáig, néhány szemléltető videót is mutatunk a feladatsorok mellé, csinos női trénerek főszereplésével…

1 perc sétából való kitörés

1 perc fekvőtámasz   

1 perc plank gyakorlatok

1 perc oldalsó guggolás

1 perc superman gyakorlat

1 perc gyertya gyakorlatok

1 perc tricepsz fekvőtámasz

1 perc madár-kutya gyakorlatok

 

Minttu a gyakorlatok között nem tart szünetet, csak a teljes kör végén szusszan egy percet, majd kezdi is a következő kört, és utána még egyet. De írása végén még egyszer hozzáteszi: „Mint már mondtam, ezek olyan dolgok, amikben nem ugyanazt kell csinálnod, amit másoktól látsz. A legfontosabb, hogy saját magadra és a saját testedre hallgass, és azt tedd, ami jólesik” – hangzott a jó tanács Kimi sportos kedvesétől.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: