DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

RoC: Solbergék nyerték a Nemzetek Kupáját

A norvég csapat, de úgy is mondhatjuk, hogy a Solberg család győzelmével ért véget a Bajnokok Tornájának versenye. A döntőben az USA-t győzték le, a németek már a negyeddöntőben kiestek.

Svédországban rendezik a hétvégén a Race of Champions idei kiírását, ám a szokásokkal ellentétben ezúttal nem egy stadion a helyszín, hanem havas-jeges pályán futják a küzdelmeket. Szombaton a csapatverseny, a Nemzetek Kupája volt soron, amely rögtön egy vaskos meglepetéssel indult, ugyanis a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt legyőzte a szimulátoros Lucas Blakeley.

 

A Mick Schumacherrel kiegészülő németek azért így is továbbjutottak a negyeddöntőbe, az azonban már a végállomást jelentette számukra, a Colton Hertával és Jimmie Johnsonnal felálló Team USA – amely előtte Latin-Amerikát (Helio Castroneves, Benito Guerra) már búcsúztatta – ugyanis jobbnak bizonyult náluk.

Az övék volt a második negyeddöntő, de előbb láthattuk még összecsapni a finneket és a briteket: itt egymásnak feszült a W Series két menője, Jamie Chadwick és Emma Kimilainen – utóbbi az utolsó pillanatban visszalépő Valtteri Bottas helyére ugrott be –, valamint a McLaren egykori F1-es pilótái, Mika Hakkinen és David Coulthard. Utóbbi legendás párharcot a kétszeres világbajnok nyerte, s ez végül elégnek is bizonyult a finnek továbbjutásához, miután Chadwick a hófalba rakta az autót Kimilainen ellen.

 

Ezt követően a Team Nordic némileg meglepően sima győzelmet aratott a franciák ellen, hiába volt ott a soraikban Sebastien Loeb, aki „csak” Tom Kristensent tudta legyőzni a maga párharcában. A negyedik negyeddöntőben Petter és Oliver Solberg búcsúztatta Mattias Ekström és Timmy Hansen svéd párosát.

A felső ági elődöntőben így Finnország vs. USA összecsapást láthattunk: Hakkinen ugyan legyőzte az IndyCarban vitézkedő Colton Hertát, de ez sem volt elegendő, az amerikaiak jutottak be a fináléba. A másik ágon a teljesen norvég csapat, azaz Solbergék ejtették ki Kristensent és Kristofferssont.

solberg-roc-2-insta



A döntő tehát az USA és Norvégia küzdelmét hozta: Petter és Oliver Solberg is hozta a maga első párharcát, Jimmie Johnson ugyanakkor még életben tartotta a reményeket a fiatalabb norvég ellen. Herta viszont hibázott Petter Solberg ellen, így a norvég csapat 3-1-re győzött – ez először sikerült nekik (korábban Északi és Skandináv Csapat néven nyertek csak Nemzetek Kupáját, aminek 2014-ben az idősebb Solberg tagja is volt), ráadásul először fordult elő, hogy két családtag, jelen esetben konkrétan egy apa-fia páros pezsgőzhetett a pódium tetején a RoC Nations’ Cup végén.

Az egyéni küzdelmeket vasárnap déltől rendezik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: