DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

RoC: Anglia először nyert Nemzetek Kupáját

A brit túraautósok legyőzték a német F1-eseket – így lehetne röviden összefoglalni a Race of Champions pénteki döntőjét: a WTCC háromszoros világbajnoka, Andy Priaulx és a BTCC kétszeres győztese, Jason Plato döntő futamban győzte le a Sebastian Vettel, Nico Hülkenberg párost, így Anglia első ízben tudott diadalmaskodni a nemzetek versenyében!

Magyar idő szerint péntek este rendezték meg a hagyományos autósportos gálaverseny, a Race of Champions első felvonását, a Nemzetek Kupáját. A szokatlan nagyszámú (20) induló miatt tíz párost alkottak a versenyzők, így a negyeddöntős összecsapások előtt kellett két selejtezőt is rendezni. Az angolok első csapata Andy Priaulx és Jason Plato vezetésével 2-0-ra kiejtette az ifj. Nelson Piquet-vel és Felipe Massával kiálló brazilokat, a „fiatal tehetségek” (Pascal Wehrlein és Jolyon Palmer) viszont csak döntő ütközet után léptek túl a Romain Grosjean és a Jorge Lorenzo helyére beugró Chris Hoy által alkotta „All Star” duón.

Az „A” jelű negyeddöntőben a címvédő északiak csaptak össze az amerikaiakkal, s miután Petter Solberg megforgott az EuroNASCAR autóval, Tom Kristensennek a túraautó-világbajnok José María Lópezt, valamint Ryan Hunter-Reay-t is le kellett győznie – utóbbit egyetlen tizeddel utasította maga mögé a kilencszeres Le Mans-i győztes! A németek és az ausztrálok párharca csak az első menetig volt igazából érdekes: Sebastian Vettel csupán századokkal múlta felül tavalyi F1-es csapattársát, Daniel Ricciardót, Nico Hülkenberg ellenben viszonylag könnyedébben győzte le a korábbi ötszörös 500 köbcentis világbajnok motorost, Mick Doohant.

A „C” csoportból az angolok második csapata kettős győzelemmel jutott túl a skótokon: a Blancpain sorozat idei győztese, Alex Buncombe simán legyőzte Susie Wolffot, Jenson Button viszont elképesztően szoros küzdelemben, mindössze öt ezredes (!) különbséggel gyűrte le a tavalyi rendezvény egyéni győztesét, David Coulthardot. Az utolsó negyeddöntőben az angolok első párosa végül Priaulx révén jutott be a legjobb négy közé: a háromszoros túraautó-világbajnok Wehrleint és Palmert is legyőzte – utóbbira azt követően volt szükség, hogy Plato alulmaradt a Lotus jövő évi F1-es versenyzőjével szemben.

Az első elődöntőt a németek vívták az északiakkal. Végül előbbiek annak ellenére is 2-0-ra nyertek, hogy mind Kristensen, mind Solberg jobban kezdett Vettel, illetve Hülkenberg ellen, a két Formula-1-es pilóta azonban a pálya végén egyaránt fordítani tudott. A két angol duó házi versenye ellenben döntő futamban dőlt el, amelyet Priaulx nyert meg Button előtt. A finálé első felvonását aztán Priaulx simán nyerte, miután Vettel bemozdult a rajt előtti pillanatokban, Hülkenberg azonban legyőzte Platót, így jöhetett a mindent eldöntő utolsó futam. Priaulx végül meglepően simán múlta felül az idei Le Mans-i győztest, így Anglia a Bajnokok Tornája történetében első alkalommal megnyerte a nemzetek versenyét! Az egyéni viadalra itthoni idő szerint 16 órai kezdettel kerül sor a londoni Olimpiai Stadionban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: