DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Verstappen rossz példa a gokartosoknak?

A holland versenyző felrúgta az F1-be vezető út eddigi szabályait: a gokartból egyenesen az F3-as Eb-re váltott, onnan pedig a Toro Rosso igazolta le. Egyesek követni próbálják őt, de vajon ez helyes-e?

„Hosszú idő eltelt azóta, hogy valaki megérkezett a Formula-3-ba, és olyan fiatalon jól teljesített” – nyilatkozta tavalyi riválisa, Tom Blomqvist Verstappenről. A brit versenyző harmadik szezonjában második helyen zárta a bajnokságot, épp megelőzve a hollandot, aki harmadik lett. Blomqvist dicsérete a bajnoki címet szerző Esteban Oconnak is szól, aki szintén első évét teljesítette az F3-ban, habár más együléses kategóriákban szerzett már tapasztalatot.

Ellentétben Jos Verstappen fiával, aki egyenesen a gokartból csöppent a Formula-3-as Európa-bajnokságra. Ez már az eredményektől függetlenül is szokatlan ugrásnak számít. Az együléses versenyautókra váltó fiatalok általában egy országos vagy legalábbis regionális (mint az észak-európai vagy „Alpok” Formula Renault) szériában indulnak el első évükben, az F3 és egyéb európai sorozatok a következő lépcsőfoknak számítanak.



Max Verstappen sikerein felbuzdulva azonban idén többen követni próbálják ezt a rendhagyó utat. Az olasz Alessio Lorandi és a Red Bull utánpótlásába bekerülő brit Callum Ilott is egyenesen a gokartból érkezik – Lorandi Verstappen tavalyi csapatába, a Van Amersfoort Racinghez, míg Ilott a Carlinhoz, ahol épp Blomqvist szerepelt az előző évadban.

„Egy dolog, amely Verstappenhez köthető, hogy gokartosok jönnek utána, akik azt hiszik, képesek lehetnek ugyanarra, mint ő. Nem tudom, hogy ez jó vagy rossz, vagy egyáltalán micsoda, de továbbra is azt gondolom, nem az F3-nak kellene lennie a gokartot követő első lépcsőnek” – magyarázta Blomqvist, aki annak idején a svéd Formula Renault-ban kezdte.

Lucas Auer és Tom Blomqvist idén már a DTM-ben csapnak össze – ez a Formula-3 erősségét bizonyítja

A 21 éves versenyző a Formula-3 egyre növekvő presztízsét is dicsérte – míg Verstappen kivételes módon a Formula-1-be került, ő és a negyedik helyezett Lucas Auer a DTM versenyzői lesznek. „Tavaly a bajnokság iránti érdeklődés az egekbe szökött. Idén pedig már most ismét erősnek tűnik. Ez egy nagyszerű dolog. Kár, hogy Ocon tervei még nem dőltek el, de hárman a legjobb négy közül hivatásos versenyzők lettek 2015-ben, ami nagyon jó a bajnokság számára.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: