DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Egyéb

Monza Rally: Harc a Marco Simoncelli kupáért

Utolsó napjához érkezett a Monza Rally Show, amely során két trófea is gazdára talál. Azon kívül ugyanis, hogy véget ér a klasszikus rali, a vasárnap délutáni Masters’ Show győztese egy igazán különleges elismerést kap.

A monzai nagydíjpályán és az ahhoz tartozó oválon szombaton, a verseny leghosszabb napján öt gyorsaságit rendeztek, ismét estébe nyúlóan. Az első két etap után Valentino Rossi átvette a kezdeményezést, majd a következő kettőt is megnyerte, és noha Robert Kubica minden alkalommal közvetlenül mögötte, a második helyen végzett, lemaradása ekkorra már 16 másodpercre nőtt.

A napi utolsó szakasz azonban fordulatot hozott, Rossi és navigátora, Carlo Cassina ugyanis egy hibát követően csak a 8. helyen zártak, Kubica pedig le is csapott a lehetőségre, és az etap megnyerésével hét másodpercesre csökkentette hátrányát.

Vasárnap délelőttre marad az utolsó két szakasz, amelyek egyike 9,5, a másik pedig 32,5 kilométeres lesz, így bőven van még táv ahhoz, hogy bármi megtörténhessen - legalábbis Rossi és Kubica között. Ám egy percen belül van még hozzájuk képest a 38 másodperc hátrányban lévő Stefano d’Aste, és az 59 szekundumos lemaradást felhalmozó Roberto Brivio.

A szakaszokból álló, klasszikus rali tehát véget ér koradélután, de ezt követően sem csendesül el a pálya, ahova szombaton már igen szép számban látogattak ki a nézők is. Délután 13:30-as kezdéssel rajtol ugyanis egy másik verseny, az inkább gálaeseménynek beillő Monster Energy Masters’ Show, amelyen a résztvevők párokban megküzdve egymással igyekeznek majd a leggyorsabban teljesíteni a célegyenesben kialakított akadálypályát. A kieséses rendszer győztese pedig a Marco Simoncelli nevére keresztelt trófeát veheti át, amely díj emléket állít a 2011-ben a MotoGP Maláj Nagydíján tragikus balesetet szenvedő legendás hazai versenyzőnek.

DSC06171



A versenypályán kívül szombaton az aszfaltos ralizásra egyre jobban ráérző Ken Block nyújtotta a fő attrakciót, akivel a sajtóeseményen készült interjú hamarosan olvasható lesz weboldalunkon. Vasárnap reggel pedig újabb szintre lép a sztárparádé: helikopterrel érkezik Monzába az idei Olasz Nagydíjat is megnyerő Lewis Hamilton, hogy elvigye egy körre a Mercedes A45 AMG-t a számos ideiglenes sikánnal teletűzdelt pályán. A Mercedes F1-es pilótájának aligha voltak nyugodalmas percei a világbajnoki cím megszerzése óta, hiszen folyamatosan médiaeseményekre hivatalos, és szombat délután is még Stuttgartban bemutatózott a Mercedes Stars&Cars nevű rendezvényén.

IMG_20141129_135439

Egy Mercedes már szombaton is volt a pályán, Juan Manuel Fangio azonban a pénteki vihar miatt nem tudott beleülni 1954-es járgányába
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: