DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 22. szerda

1966

Retro – Francia előjel

Van egy különleges közös vonása a július 3-án tartott F1-es versenyeknek: négy Francia Nagydíjat is rendeztek ezen a napon, melyeket a későbbi világbajnok nyert meg – Alonso, Schumacher és Brabham ünnepelt.

részletek

Retro – Egy film az örökkévalóságnak

Már több mint fél évszázada készült, de a mai napig az egyik legfontosabb autóversenyes témájú filmnek számít: 1966-ban ezen a napon mutatták be a valós F1-es felvételeket is felhasználó Grand Prix-t.

részletek

Retro – Két csapattal nyerni egy évben

John Surtees dominálta az 1966-os év mexikói szezonzáróját a Cooperrel – úgy, hogy az év korábbi részében már a Ferrarival is győzött. Piros autót ezúttal hiába keresett bárki a mezőnyben.

részletek

Retro - A 16 hengeres motor győzelme

Jim Clark utolsó pillanatban meghozott döntése domináns, mindenkit leköröző győzelmet hozott 1966-ban ezen a napon, de ellenfelei botlásán is múlott, hogy ennyire ellenállhatatlannak tűnt a BRM különleges erőforrása.

részletek

Retro – Világbajnokot szerződtet a Honda

Alonso és Button személyében 2015-ben két bajnokkal tért vissza a Honda: csaknem fél évszázaddal korábban szintén az F1 egyik legjobbját csábították magukhoz. Akkor egy győzelem lett az eredmény.

részletek

Retro – Diadal és tragédia

Jack Brabham karnyújtásnyira került ahhoz, hogy az F1 történetében először csapatvezetőként legyen világbajnok, de sajnos nem csak ezért került be a sportág nagykönyvébe az 1966-os Német Nagydíj.

részletek

Retro - Fél mezőny búcsúzott az első körben

Az 1966-ban ezen a napon rendezett Belga Nagydíjon annyi eső esett, amire ma talán már a safety car sem merészkedne ki. Az autójába szorult Jackie Stewart viszont ekkor döntötte el, hogy a biztonság élharcosa lesz.

részletek

Retro - Az első nagy monacói csillaghullás

Az 1966-os Monacói Nagydíj nem csak az új szabályok miatt volt különleges és zűrzavaros, hiszen egy máig fennálló negatív rekordot is felállított a célban értékelt pilóták számát illetően.

részletek

Retro – Ellopták Brabham bajnokavatását

1966-ban épp ezen a napon, a monzai Olasz Nagydíjon, a pálya szélén biztosította be harmadik világbajnoki címét Jack Brabham - a tifosit viszont elsősorban nem ez érdekelte.

részletek