DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Vettel: Beszéljünk a mentális gondokról

A négyszeres világbajnok szerint sokan a gyengeség jelének vélik, ha egy sportoló mentális gondokkal küzd, pedig teljesen normális jelenség. Ez a társadalom egyik problémája.

Újabb kényes témáról beszélt Sebastian Vettel a hétvégi Holland Nagydíjon: szerinte továbbra is rengeteg profi sportoló küszködik a mentális egészségével a nagy nyomás miatt, de még mindig nem elég nyílt ez a téma és az elvárás még mindig az, hogy ezek a sportolók ne mutassanak gyengeséget. A visszavonulását a Magyar Nagydíj előtt bejelentő négyszeres világbajnok gyakran szólal meg és dob be az F1-es közbeszédbe ilyen témákat, amelyet több kollégája is szívesen fogad – korábban például Lando Norris beszélt arról, hogy voltak mentális problémái.

„Ha valamit megtanultam, akkor az az, hogy sosem vagyunk egyedül a gondolatainkkal és biztos nem mi vagyunk az elsők, akiknek ugyanilyen gondolata támad” – idézi Vettel szavait a RacingNews365.com.

-00122033_117



„Szerintem nagyszerű lenne, ha többször beszélnénk erről, mert ez azt mutatja, hogy talán nincs elég alázat a sportokkban, mert bizonyos szerepekbe hősimádatot vetítünk. Mi mind emberek vagyunk, keresztül megyünk dolgokon, megküzdünk kihívásokkal és a valóságban nincsenek szuperhősök, csak a tévében léteznek” – magyarázta, majd rámutatott: ha többet beszélnénk erről a témáról, akkor sokak életét könnyíthetnénk meg, hiszen az F1-ben is többen küzdöttek, küzdenek ilyennel. Most valószínűleg Daniel Ricciardo sem élete legszebb időszakát éli.

„A mentális egészség problémáján nincs mit szégyellni. Ha valaki eltöri a lábát, mti csinál? Elmegy az orvoshoz és megkéri, hogy gyógyítsa meg, aztán a bölcs viselkedés ezt követően az lenne, ha megnézi, mit tehet azért, hogy máskor ne törje el a lábát. Nem látjuk ugyanezt megvalósulni, ha a mentális egészségről van szó. Ezt egy gyengeségnek látom a társadalmunkban, mert az emberek úgy látják, hogy az maga a gyengeség jele, ha valaki kinyílik és az érzéseiről beszél. Manapság sokkal több minden történik, mint harminc évvel ezelőtt, amikor az volt az emberek benyomása, hogy a sportban senki sem gyenge és senkinek nincsenek kétségei önmagát illetően.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: