DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Nem a csapat kötelezte Vettelt a sisakcserére

Sebastian Vettel megtarthatta volna az „Állítsák le a kátrányhomok-bányászatot” felirattal díszelgő kanadai sisakját, ha akarta volna – állítja Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke.

A négyszeres német világbajnok évek óta szólal fel különféle környezetvédelmi kérdésekben, szókimondóságával pedig az a fő célja, hogy felhívja a figyelmet a helyi problémákra, attól függően, hogy az adott versenyhétvégén hol versenyez az F1 mezőnye. 

Montrealban is folytatta ezt a misszióját: csütörtökön olyan pólóban érkezett meg, amelyen az állt: „Állítsák le a kátrányhomok-bányászatot!”, utalva ezzel a Kanada nyugati felében található Alberta tartományra, ahol hatalmas területeken lelhető fel olajhomok, ám a bányászat jelentős környezeti pusztítással és szennyezéssel jár.

Vettel ugyan üzent, de nem állt meg a pólónál: speciális sisakfestést készíttetett péntekre és szombatra, amely ugyancsak az albertai környezetszennyezésre hívta fel a figyelmet. A cél és az üzenet egyértelmű volt, a német mégis úgy döntött, vasárnapra visszatér hagyományos fehér sisakjához. A sajtóban megkezdődtek a találgatások; felvetődött, hogy talán az Aston Martin kényszerítette Vettelt a cserére, tekintettel arra, hogy a csapatnak a szaúdi Aramco az egyik fő támogatója, amely a világ legnagyobb olajtermelője.



Bármi is volt az ok, Mike Krack minden esetre leszögezte: nem az általuk kiszabott direktívák. „Sebastian a pólóval és a sisakkal szerette volna felhívni a figyelmet a problémára” – kezdte a csapatfőnök. „Egy ponton végül tudatosan úgy döntött, ennyi volt, és visszaváltott az eredeti festésre. Elvégre, nem hordhatja minden nap ugyanazt a pólót, ahogy senki sem teszi.”

A Mototsport.com kérdésére, miszerint Vettel megtarthatta volna-e a sisakfestést a versenyre, Krack azt felelte: „Természetesen, ő egy szabad ember!”

Bár furcsának tűnhet, hogy éppen a verseny napján nem viselte a fontos üzenetet hordozó sisakot a német, nem először láttunk ilyet tőle idén. Előfordult már, hogy csupán a hétvége egy részében viselte az adott probléma ellen tiltakozó sisakot. Bakuban például egy klímaváltozással kapcsolatos üzenettel ellátott sisakot viselt a pénteki edzésen, a kvalifikáció előtt azonban visszacserélte azt az eredetire.

Krack elárulta, Vettel általában jóval a verseny előtt tájékoztatja a csapatot arról, mit tesz majd, ezt követően pedig közösen megegyeznek arról, hogyan kivitelezzék ezt. „Mindenki láthatta az elmúlt hetekben, hogy főleg a pénteki és szombati napokat érintette részéről efféle változás” – hívta fel a figyelmet a csapatfőnök. „Mindig beszélünk róla, de szabadon dönthet!”

Vettelt határozott állásfoglalása a környezetvédelemmel kapcsolatban megosztó, legalábbis a sportágon belüli ténykedéseket bírálva. Ezúttal Alberta állam energiaügyi minisztere, Sonya Savage sem kímélte a német világbajnokot: képmutatónak nevezte őt, Vettel pedig erre rendkívül csalódottan reagált. „Kicsit csalódást keltő, hogy a politikusok személyeskednek ebben a témában, mert ez nem rólam szól, a nagyobb összkép számít. Az a fontos, hogy átmenjen az üzenet: szakítanunk kell a fosszilis üzemanyagokkal és az egész életstílusunkat el kell kezdeni a megújuló energiaforrásokra alapozni” – fogalmazott akkor válaszként a német.

Hozzátette: „Képmutató volnék, csak mert kiállok azért, amit szeretek? Mindannyiunknak más a szenvedélye, az enyém ez. Vannak megoldások a jövőre nézve a fenntarthatóság érdekében, épp ezért a jövő ebből a szempontból izgalmasnak tűnik. Az előrehaladáshoz azonban muszáj megtennünk ezeket a lépéseket” – zárta gondolatait.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: