DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Hamilton több felszólalásra buzdítja társait

Bár nemrég az FIA elnöke kissé félreérthető nyilatkozatot tett ez ügyben, a hétszeres F1-es világbajnok szerint nagyon is fontos, hogy kiálljanak az általa és Vettel által említett ügyek mellett.

Az elmúlt években egyre több közéleti és társadalmi témában szólaltak fel a Formula-1-es versenyzők: az úttörőnek egyértelműen Lewis Hamilton számított, aki a rasszizmus és a sokszínűség ügyében nyilvánult meg sokszor, de az utóbbi időben egyre többször szólal meg Sebastian Vettel a környezetvédelemmel és egyéb társadalmi kérdésekben, Lando Norris pedig a mentális egészség fontosságával kapcsolatban.

Ennek kapcsán tett nemrég egy kissé félreérthető nyilatkozatot Mohammed Ben Sulayem, az FIA néhány hónapja megválasztott új elnöke, aki a GrandPrix247 lapnak beszélt a következőkről: „Niki Lauda és Alain Prost csak a vezetéssel foglalkozott. Most Vettel szivárványos biciklivel jár, Lewis szenvedélyesen küzd az emberi jogokért, Norris pedig a mentális egészségről beszél. Mindenkinek joga van gondolkodni ezekről. Szerintem a kérdés az, mennyire erőltetjük a meggyőződéseinket folyamatosan a sportban. Az arab kultúrából származom, egyszerre vagyok nemzetközi és muszlim. Soha, soha nem erőltetném a gondolataimat másokra.”

hamilton-baku-day0-dppi



Ben Sulayem néhány napja a Twitteren tisztázta a megszólalását, jelezve, hogy természetesen számára is rendkívül fontosak azok a témák, amelyeket Hamiltonék érintenek: „Versenyzőként mindig hittem abban, hogy a sport a társadalmi fejlődés katalizátora lehet. Ezért is kulcsfontosságú a megbízatásomban a fenntarthatóság, a sokszínűség és az elfogadás népszerűsítése. Egyúttal értékelem a versenyzők és a bajnokok jobb jövő iránti elköteleződését.”

Az elnök megszólalásával kapcsolatban megkérdezték Hamiltont is az Azerbajdzsáni Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen a Formula.hu is részt vett. A Mercedes pilótája jelezte: elképzelhető, hogy kiragadták Ben Sulayem mondandóját a szövegkörnyezetéből, és eleve tisztázta is azokat már a közösségi médiában. A hétszeres világbajnok azért hozzátette:

„Ez nem akadályoz meg abban, hogy azt csináljuk, amit csinálunk. A sport folyamatosan növekszik, nagyobb közönséget érünk el, mint valaha… Ez továbbra is fontos felület arra, hogy hallassuk a hangunkat. Mi itt mindannyiunk tehetünk érte, hogy többször szólalunk fel ügyekben, párbeszédet kiváltva ezzel. Nagyon lassan haladunk, több embernek kellene kihasználnia ezt a platformot. Bátorítom a versenyzőket arra, hogy nyíltabban beszéljenek a jövőben arról, ami érdekli őket. Büszke vagyok rá, amit Seb csinál és hogy a társam ebben.”

A Hamilton által említett Vettel is megszólalt az ügyben: a német szerint nem az a fontos, hogy ki mit nyilatkozott, hanem az, hogy beszéljünk ezekről a témákról. „A témák, amelyeket Lewis szóvá tesz, amikről Lando beszél és amiket én említek meg, azok szerintem rendkívül fontosabbak, és sokkal nagyobbak nálunk vagy annál, mint amekkora a sport valaha lehet. Szerintem fontos ezeket megemlíteni és felhívni az emberek figyelmét rá, hogy még rengeteg dolgon lehet javítani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: