DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Vettel szívesen fogadná az első meleg F1-est

A sport készen áll egy nyíltan meleg versenyzőre, akinek feltűnése segítene kiiktatni az előítéleteket – véli a négyszeres bajnok. Homofóbiával eddig csak szóban találkozott az F1-ben: az ilyen megnyilvánulókat mindig csendre inti.

Június a Pride-hónap, ennek alkalmából pedig több Formula-1-es szereplő megnyilvánult már az LMBT témakör kapcsán. A Mercedes a következő három nagydíjon szivárványszínűre változtatja háromágú csillagos emblémáját az autó orrkúpján. Sebastian Vettel az Azerbajdzsáni Nagydíj előtt adott interjút – az országban februárban meggyilkoltak egy melegjogi aktivistát, Avaz „Hafizli” Shikhmammadovot. A négyszeres világbajnok arról beszélt, milyen üzenete lenne, ha a Formula-1-ben felbukkanna az első nyíltan meleg versenyző.

„Talán nem lett volna így a múltban, de azt hiszem, egy meleg Formula-1-es versenyzőt örömmel látnánk, mégpedig nagyon helyesen” – mondta Vettel az Attitude magazinnak, melynek címlapján szerepelt. „Úgy érzem, hogy egy meleg versenyző segítene gyorsabban kiiktatni az előítéleteket és jobb irányba terelni sportunkat. Azt hiszem és remélem is, hogy sportunk készen állna rá.”



A német hozzátette, úgy látja maga körül, a csapattagok, mérnökök és szerelők befogadóbbá váltak. A Formula-1-ben még nem tapasztalt homofób inzultust, de szóbeli ítélkezést már igen:

„Direktben még nem voltam szemtanúja, de közvetve hallottam már, hogy egyesek negatívan beszéltek az LMBTQ közösség tagjairól. Mikor ilyet hallok, mindig rosszul érzem voltam. Ma azonban magabiztosabb vagyok, hogy ilyenkor felemeljen a hangom és csendre utasítsam őket. A homofóbia előítélet, az előítélet pedig rossz. Ilyen egyszerű” – folytatta Vettel.

Nem ez a német első kiállása a melegek jogai mellett. Tavaly júniusban éppen az Aston Martinra kerültek fel a Racing Pride kezdeményezés logói, de még emlékezetesebb, mikor Vettel a Magyar Nagydíj előtt szivárványszínű pólót vett fel.

„Meg akartam mutatni, hogy nem támogatom az akkoriban meghozott melegellenes törvényt. Nem azért csináltam, hogy népszerű legyek, hanem azért, hogy bátorítsam az LMBTQ közösség tagjait. És talán több Formula-1-es rajongó is elgondolkozott a sokszínűségen és befogadáson, látva néhányunk megnyilvánulásait. Ha így történt, elégedett vagyok. Öröm és megtiszteltetés, hogy heteroszexuális szövetségesetek lehetek” – üzent a meleg közösségnek Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: