DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

F1-es személyek is szerepelnek a Pandora-iratokban

Elsődleges helyet foglalnak el az aktuális közbeszédben a Pandora-iratok, amelyek befolyásos emberek offshore adóelkerülését leplezik le. Jacques Villeneuve és Lawrence Stroll neve is feltűnt a listán.

A tényfeltáró nyomozásban világszerte 600 újságíró vett részt 150 szerkesztőségből: a Pandora-iratokban közel 400 személy offshore-ügyei szerepelnek, beleértve országvezetőket, köztisztviselőket és milliárdosokat. A különböző beszámolók szerint négy Formula-1-es személy is felbukkan: a sportág egykori vezetője, Bernie Ecclestone, a korábbi csapatfőnök Flavio Briatore, a világbajnok Jacques Villeneuve, valamint az Aston Martin révén jelenleg aktív Lawrence Stroll.



A CBC cikke arra mutat rá, hogy az 1997-es világbajnok, Villeneuve versenyzői pályafutása többségében Monacóban és Svájcban élt, de egy darabig hazájában, Kanadában volt a lakhelye a 90-es években, valamint 2007 és 2013 között. A Pandora-iratok szerint már pályafutása kezdete, 1992 óta offshore cégeket hozott létre adómentes országokban, ahova a versenyzésből származó és reklámbevételei folytak be.

Az Aston Martin autógyártó és Formula-1-es istálló vezére, Lawrence Stroll egy Brit Virgin-szigeteki cég révén került be a Pandora-iratokba, mely társaságban több másik, elsősorban divatiparhoz köthető (Stroll ezen a területen alapozta meg milliárdos vagyonát) személlyel együtt érdekelt. A The Star szerint a kanadai üzletember egy másik adóparadicsomban, Liechtensteinben bejegyzett családi trösztön keresztül részesedik az offshore cégben.

Bernie Ecclestone és Flavio Briatore egy közös üzlet révén szerepelnek az iratokban: a Queen’s Park Rangers futballcsapatot virgin-szigeteki cégen keresztül vásárolták meg 2007-ben – írja a Formulapassion.it.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: