DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Az ENSZ-hez fordult Verstappen miatt a mongol kormány

Előbb a Red Bullnak, majd az Egyesült Nemzetek Szervezetének is levelet írt az ország ENSZ-nagykövete a holland portimaói rádióüzenete kapcsán, amelyben „mongolnak” nevezte Strollt.

Továbbra sem csitulnak a hullámok Max Verstappen portugáliai szabadedzésen történt rádiózása kapcsán. A holland Lance Stroll-lal ütközött Portimaóban, amely után többek között „vaknak”, „retardáltnak” és „mongolnak” nevezte kanadai riválisát. Főleg ez utóbbi kifejezés vágta ki a biztosítékot: a Mongol Identitás nemzetközi szervezet nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a Red Bull pilótáját. (Régen a Down-szindrómát nevezték mongolizmusnak vagy mongolidiotizmusnak.)

 

verstappen-redbull-imola-1



Verstappen az Emilia-Romagna-i Nagydíjat megelőző sajtótájékoztatón ennek kapcsán elmondta, hogy nem akart senkit megbántani a „nem helyesen megválasztott” szavaival. Úgy tűnik, ez azonban nem volt elegendő, Mongólia ENSZ-nagykövete, Lundeg Purevsuren ugyanis levélben fordult a Red Bullhoz a pilóta szóhasználata miatt. Amely ráadásul nem is először fordult elő vele: a 2017-es USA GP-n ugyancsak használta a „mongol” kifejezést.

Szemlátomást azonban a Red Bull válasza – amely a RaceFans.net szaklap információi szerint annyi volt, hogy Verstappen megjegyzése a „csata és a pillanat hevében született, és nem akart vele senkit megsérteni” – sem volt elegendő Purevsuren számára, aki immár konkrétan az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez fordult a versenyző miatt.

„Egyik esetben sem kért nyilvánosan bocsánatot a ’mongol’ kifejezés használatáért, és nem tisztelte a mongol nemzetet és közösséget. Egyértelmű, hogy sem ő, sem az Aston Martin Red Bull Racing nem tanulta meg a 2017-es leckét, azt állítva, hogy nem az ő problémájuk, ha valakit sértett az általa használt nyelvezet” – írta a mongol ENSZ-nagykövet, aki a szervezet támogatását várja a pilóta, a csapat és a szponzoraik elleni panaszát illetően, s arra kéri őket, hogy tegyenek lépéseket ez ügyben. A levelet amúgy az ENSZ rasszizmusellenes szervezetének vezetője mellett megkapta az FIA vezetője, Jean Todt is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: