DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Hamilton: Három éve még elhallgattattak

Már 2017-ben ki akart állni a feketék jogai mellett a háromszoros világbajnok, aki az NFL-játékos Colin Kaepernick előtt tisztelegve térdelt volna le az USA Nagydíjon. Akkor Toto Wolff szólt neki: ne tegye.

A San Francisco 49ers amerikaifutball-csapat játékosa, Colin Kaepernick 2016-ban került be a köztudatba, mikor azzal tüntetett a feketék megkülönböztetése ellen, hogy ülve maradt, később pedig letérdelt az amerikai himnusz során a mérkőzések előtt Lewis Hamilton már abban az évben tervezte, hogy szolidaritást vállal a színesbőrű játékossal: a 2017-es USA Nagydíjat ő is letérdelve hallgatta volna végig, valamint különleges sisakkal készült. Demonstrációja azonban végül nem valósult meg.

„Ez az egész az NFL-es Colin Kaepernickkel kezdődött” – idézi a Sky Sports Hamiltont, aki az Osztrák Nagydíjon számos társával együtt letérdelve hallgatta végig a nemzeti himnuszt. „Leült az USA himnusza alatt, amiért támadás alá vették. Azt javasolták neki, hogy inkább térdeljen le. Erőteljes megnyilvánulás volt, mégis elveszítette a munkáját, melyet sosem kapott vissza.”



„Az akkori USA Nagydíj előtt beszéltem vele, és vörös színű sisakot készíttettem, a tetején a számával. De elhallgattattak, és azt mondták, visszakozzak. Beleegyeztem, amit azóta is bánok. Ezért volt számomra fontos, hogy a mostani történésekben szerepem legyen” – mondta Hamilton, aki a szóban forgó futamot végül megnyerte. Kétségbevonhatatlan, hogy a hatszoros világbajnok ösztönzése – az elmúlt hetekben-hónapokban nagy erőkkel támogatta a Black Lives Matter mozgalmat – következtében döntött úgy a Formula-1, hogy rasszizmus elleni üzeneteket közvetít a nézők számára.

Előkerestük az említett eseménnyel kapcsolatos 2017. októberi cikkeket. Említésre érdemes, hogy Hamilton mostani megszólalásában nem árulta el, „kik hallgattatták el”, de ráakadtunk Toto Wolff hároméves nyilatkozatára, amelyből az szűrhető le, a csapatfőnök beszélte le Hamiltont a térdelő gesztusról:

„Megbeszéltük, hogy még ha erős késztetést is érzünk arra, hogy kifejezzük támogatásunkat a rasszizmus ellen és emberi jogok mellett, nem a saját országunkban vagyunk, nem a saját himnuszunkról van szó. Számos amerikai sértve érezhetné magát, mivel nekik határozott nézeteik vannak a zászlójukkal kapcsolatban. Ezért jutottunk arra a konklúzióra, hogy inkább ne” – mondta akkor az Express lapnak Wolff.

Három évvel később Hamilton vezetésével 14 Formula-1-es pilóta térdelt le a Red Bull Ring célegyenesében, miközben az osztrák himnuszt játszották. A világbajnok hangsúlyozta: egyik társát sem szabad elítélni azért, mert állva maradt a himnusz során. (Hozzá kell tenni: mindegyik versenyző fekete pólót viselt, rasszizmust elítélő üzenettel.)

„Senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy térdeljen le. Én senkit sem kértem meg rá, senkitől sem vártam el, sosem hoztam fel ezt az ötletet. Az F1 és a GPDA (pilóták szövetsége) vetette fel. Sebastian Vettel és Romain Grosjean kérdezte meg a versenyzőket, akik közül többen azt mondták, nem akarják csinálni. Hálás vagyok azoknak, akik velem együtt vállalkoztak rá. Erőteljes üzenet volt, de a világot nem az fogja megváltoztatni, hogy letérdelünk vagy nem térdelünk le. A probléma ennél jóval nagyobb” – mondta Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: