DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Lehullt a lepel a nagy titokról: Lehet-e pisilni a versenyautóban?

A kérdés, ami a leginkább megosztja a Formula-1 mezőnyét. Egyesek szerint az autóban ülve teljességgel lehetetlen, akik viszont képesek rá, azoknak a forró versenyek és a piros zászlók a legnagyobb ellenségeik.

 Senki se szereti feszegetni a dolgot, de időről időre mégis előkerül. Egyesek komolytalan beszédtémának tartják, pedig nagyon is valós, megkerülhetetlen probléma, ami a koncentráció megzavarásával akár egy verseny kimenetelét is befolyásolhatja. Tényleg vannak, akik rendszeresen az overallba végzik a dolgukat?

A Formula-1 hivatalos csatornája a 2018-as szezon során minden pilótapárosnak feltette ezt a kérdést egy videósorozatban, az itt kapott válaszoknak köszönhetően pedig – feltéve, hogy mindenki őszinte volt – végre tiszta vizet önthetünk a pohárba a versenyek alatti vizelési kényszer problematikáját illetően.

Stoffel Vandoorne: „Szerintem kétféle versenyző létezik. Az egyik az, akinek soha meg se fordul a fejében, mint ahogy nekem sem. A másik pedig az, aki rendszeresen ezt csinálja.”

00118017_697



Az idei mezőnynek mindössze negyede, a húsz pilóta közül öten állították azt, hogy megtörtént már velük ez a kényszerű eset. Közülük csak Kimi Raikkönen nem volt hajlandó kommentálni az esetet, a másik négy viszont csak egyszeri esetről számolt be, nem támasztva alá ezzel Vandoorne gyanúját.

Lance Stroll: „Egyszer réges-régen történt, még a gokartos időkben. Szakadt az eső, szóval amúgy is csurom vizes voltam már...”

Sergio Perez: „Egyszer csináltam. Még a GP2-ben történt Magyarországon, és pillanatokkal voltunk a felvezető kör előtt, amikor rám jött, szóval már nem tudtam hova menni. Aztán elkezdődött a verseny, majd egy kör után piros zászló, megállították a versenyt, ki lehetett szállni. Szörnyű érzés volt, és senkinek nem mondhattam két megtett kör után, hogy ez izzadtság!”

Romain Grosjean: „Igen, de csak egyszer! Szingapúrban történt, talán 2017-ben, ahol három-négy biztonsági autós szakasz is volt, és az egyiknél eleresztettem, mert már túl nagy fájdalmaim voltak!”

Charles Leclerc: „A Formula Renault-ban megtörtént, de nem hiszem, hogy én voltam az egyetlen azon a futamon. Volt egy 45 perces piros zászlónk, amely során folyamatosan öt percekkel csúsztatták a folytatást, szóval nem volt lehetőségünk kiszállni.”

Max Verstappen is került már hasonló helyzetbe, ő azonban egy különleges trükköt eszelt ki az inger megszűntetésére: „Egyszer nagyon közel kerültem hozzá az F3-ban. Már a verseny előtt is mennem kellett volna, aztán kaptunk egy piros zászlót, ami tíz helyett végül húsz-huszonöt perces lett. Szörnyű helyzetben voltam, de végül azzal oldottam meg, hogy felkapcsoltam az autó motorját, és a vibráció megszűntette az érzést.”

00116020_676

Mások, élükön Fernando Alonsóval azt vallják, hogy ez a művelet egy versenyautóban ülve, legalábbis menet közben fizikai képtelenség.

Fernando Alonso: „Szerintem lehetetlenség megtenni. Indianapolisban nagyon közel jártam hozzá, és próbálkoztam, próbálkoztam, de nem ment. Abban a fekvőpozícióban, az övek által szorítva lehetetlen.”

Nico Hülkenberg: „Egyáltalán nem könnyű. Egyszer pedig megpróbáltam, mentálisan felkészültem rá, hogy meg fog történni, de egyszerűen nem jött.”

Carlos Sainz: „Emlékszem a 2016-os Szingapúri Nagydíjra, ahol nagyon sokat ittam a verseny előtt, aztán a biztonsági autós szakasz alatt rám tört az érzés, hogy nem bírom tartani tovább. De egyszerűen nem jött, az agyam nem engedte.”

A mezőny három talán legfelkapottabb figurája, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo kicsit különc választ adtak. Noha mindhárman a „nem” csoportba sorolják magukat, egyikük embertársai iránti tiszteletből, a másik gusztustalansága miatt ódzkodik ettől a tettől, a harmadik pedig egy egészen újszerű értelmezés meghonosításával próbálta tisztázni magát...

Sebastian Vettel: „Még sohasem tettem, és nem is tenném. Képtelen lennék úgy bánni a szerelőkkel, hogy a verseny után ezt adom oda nekik.”

Lewis Hamilton: „Ez undorító. Hogyan mondhat egy felnőtt férfi olyat, hogy összepisilte magát? Egyáltalán nem cool.”

Daniel Ricciardo: „Volt már, hogy a nagy izgalomban becseppent, de igazi még sosem!”

00118011_919_1

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: