DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Mennyit keres egy F1-es és egy focista?

Megdöbbentő arányokról beszélhetünk - ki gondolná például, hogy több magyar labdarúgó is többet keres, mint némely F1-es pilóta?

Sokakat foglalkoztat, hogy a jól ismert sportolók mennyi pénzt tehetnek zsebre éves szinten és az adatok általában nyilvánosak is - kivéve a magyar labdarúgást. Az RTL Klub igyekezett utánajárni, hogy mennyi pénzt is keresnek futballistáink és az adatok szerint az élmezőny 90 millió forint körül tehet el egy évben.

Hozzátehetjük még a nemzetközi szinten játszó Dzsudzsák Balázst, aki több kategóriával nagyobb lábon élhet, hiszen ennek tízszeresét, nagyjából egy milliárd forintot keres egy évben. Ha még tovább akarjuk fokozni, megemlíthetjük Carlos Tevezt, aki évi 10,6 milliárd forintos fizetésével a világ legjobban kereső labdarúgója. Az F1-es világbajnok négy milliárd forintnyi fizetést vehetett fel, tehát nagyjából négyszer annyit, mint Dzsudzsák és kevesebb, mint fele annyit, mint amennyit Tevez.

vettel-scuderia



Ehhez viszonyíthatjuk a Formula-1-es pilóták fizetését: 2016-ban Sebastian Vettel kicsit több, mint tizenegy milliárd forintot keresett fizetés címén, de nem sokkal maradt el mögötte Lewis Hamilton, illetve Fernando Alonso sem - tehát az F1 élmezőnye nagyjából annyit kap, mint a világ legjobban fizetett labdarúgói.

Igazán érdekessé akkor válik a dolog, amikor a kevésbé sztár, vagy még kevésbé sztárszerződéssel rendelkező versenyzők pénzére tekintünk: Max Verstappen nagyjából 150 millió forintot keresett, ami láthatóan alig több, mint például Juhász Rolandé, a magyar válogatott visszavonult játékosáé. A mezőny "legolcsóbb" tagjai 90 millió forint alatt keresnek, tehát mondjuk Felipe Nasr vagy Marcus Ericsson nagyjából olyan fizetést kap, mint Gera Zoltán vagy éppen Böde Dániel - tehát Dzsudzsák Balázs éves szinten tízszer többet keres, mint a mezőny végén található Formula-1-es pilóták.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: