DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Rendőrautóvá változtatta tuningolt GR Supráját az egyik legismertebb autós Youtube-influenszer

Thomas Hunt, a több mint 2,1 millió feliratkozóval rendelkező TJ Hunt Youtube-csatorna gazdája a fejébe vette, hogy olyan külsőt ad a tuningkörökben igen ismert sportkocsijának, hogy azt akár könnyen össze is lehessen téveszteni egy valódi járőrautóval.

Ha civilként valaki rendőrnek adja ki magát, nagy bajba kerülhet, függetlenül attól, hogy a világ melyik pontján teszi ezt. Az Egyesült Államokban azonban nagy a szabadság, államtól függően ugyanis engedélyezett, hogy szórakoztató célból valaki rendőrautó-másolatot készítsen. A Kaliforniában élő Thomas Hunt is kihasználta ezt a lehetőséget, amikor úgy döntött, hogy a StreetHunter GR Supráját egy olyan álrendőrautóvá alakítja, amelyet az ikonikus Need for Speed Hot Pursuit inspirált (ebben a 2010-es videójátékban rengetegféle szupersportautó szerepel járőrautóként, hogy egyenlő esélye legyen a rendőröknek elkapni a gyorshajtókat. A játékos pedig dönthet, hogy a törvény melyik oldalára áll).

toyota-supra-cop-car_2



Maga a fekete színű, StreetHunterre keresztelt sportautó már nem újdonság az amerikai tuningszcénában, a Streetfighter LA műhellyel közösen épített, szélesített karosszériás Toyota GR Supra eredetileg a 2019-es SEMA tuningshow-ra (Las Vegas) készült, ahol annak idején nagy feltűnést keltett.

„Gyorsan tisztázni szeretném, hogy senkinek sem ajánlom, hogy ezt tegye az autójával. Mielőtt belefogtam volna az átalakításba, felkerestem az ügyvédemet, és megpróbáltam annyit kutatni az interneten, amennyit csak tudtam, hogy megtudjam, meddig lehet elmenni, ha valaki legális álrendőrautót szeretne építeni magának” – figyelmeztet TJ a videó elején.

toyota-supra-cop-car_7

Az Egyesült Államok törvényei a rendőrautó-másolat elkészítésére vonatkozóan bizonyos szabványok betartását követelik meg. Például tilos a „rendőrség” szót az autóra írni, ezenkívül az ajtókra kerülő jelvények nem lehetnek valósághűek, ami azt jelenti, hogy kicsit hasonlíthatnak az igazikra, de nem lehetnek pontosan olyanok. Ezen felül a kék-fehér villogót ugyan fel lehet szerelni, de a közúton nem lehet úgy közlekedni velük, hogy azok hozzá legyenek kapcsolva áramforráshoz, mert közterületen tilos használni őket.

TJ elismeri, hogy a híres GR Suprát rendőrautóvá alakítani ostoba ötletnek tűnhet, de mégis rengeteg örömet lelt a munkában, mivel egy gyermekkori álmát valósíthatta meg közben. Maga az autóépítés pedig meglehetősen egyszerű volt, csak két részt fogalt magában: először be kellett szerezni a speciális hangszórókat és több mint ezer dollárba kerülő, többszínű LED-es fényhidat, másodszor pedig egy megfelelő külső dizájnt kellett alkotni.

„Az első dolgom az volt, hogy felmentem a netre, és megpróbáltam megtalálni a lehető legdrágább rendőrautó-villogókat. A második dolog, amit rendeltem, a sziréna-hangosbeszélő rendszer volt, ilyenek ugyanis minden rendőrnek vannak az autójában” – árulja el TJ a videóban.

Természetesen a vlogger az átalakítás közben nem tette tönkre a tökéletesen kinéző, világhírű GR Supráját. Minden módosítás, beleértve a vezetékeket is, gyorsan visszaépíthető, többek között ezért nem fúrták ki a tetőt a fényhíd vezetékeinek, hanem azokat az ereszcsatornán át, a csomagtérfedél nyílásánál vezették be az utastérbe. És ezért nem csavarokkal, hanem tapadókorongokkal rögzítették a fényhidat.

Fényezés helyett a fóliázás mellett döntöttek, a dekorálást a Premium Auto Stylingnál dolgozó barátai segítségével oldotta meg TJ, aki egyébként 10 éve maga is fóliázással foglalkozott egy kisebb műhelyben. Mivel a StreetHunter eleve fekete volt, az amerikai rendőrautó-külsőt pofonegyszerűen el lehetett érni nála, csak a tetőt és az ajtókat kellett fehér fóliával bevonni, utóbbira még California Hotboi-feliratos sheriff csillagok is kerültek. A szénszálas hátsó szárnyra Boost Patrol felirat, a kiszélesített sárvédőkre „To Protect and Swerve” (farolunk és védünk) matrica került, ami egy szóvicc, az eredeti rendőrautókon ugyanis „To Protect and Serve” (szolgálunk és védünk) feliratok láthatók.

 

Fotók: YouTube, AutoEvolution

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: