DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

A Teslát is lenyomná annak volt főtervezője

Rövidesen bemutatkozik a világ leggyorsabb és legnagyobb hatótávolságú elektromos autójának szánt Lucid Air – amelyet ugyanaz a személy tervezett, aki egy évtizede a Tesla Model S-t is.

Az illető Peter Rawlinson, aki a Forbesnak azt mondta: „Senki sem hisz nekem, de egy másik szintre emeljük a műfajt”. Márpedig Rawlinson alighanem tudja, mit beszél, hiszen ő volt a főmérnöke a 2012-ben megjelent Tesla Model S-nek is.

lucid-air



Az az autó akkor felforgatta a világ piacát, és elég gyorsan kiderülhet, hogy a Lucid Air képes lesz-e hasonlóra, hiszen a Dream névre hallgató modell idén tavasszal fut ki a piacra 169 ezer dollárért (50 millió forint) – írja a Forbes.hu. Rawlinson azt ígéri, gyorsabb lesz, mint a Tesla Model S (2 másodpercen belül gyorsul majd fel 60 mérföld per órás sebességre), és azzal is ráver majd a nagy konkurensre, hogy egy feltöltéssel elrobog 517 mérföldet. Közben persze Elon Musk is résen van: januárban bemondta, hogy az új Plaid+ Model S szintén 2 másodperc alatt tudja majd ezt a gyorsulást, és 520 mérföldre lesz képes egy töltéssel.

Rawlinson egyébként abban akarja igazán megreformálni az iparágat, hogy az elektromos autók ne csakis a csúcsgazdagok menő játékszerei legyenek. Öt éven belül százezres nagyságrendben – még később milliószámra – tervezi autóit értékesíteni a 45 ezer dollár (13-14 millió forint) körüli árkategóriában, sőt más nagy gyárakkal összefogva a 25 ezer dolláros (7-8 milliós) tömegtermelés elősegítésén gondolkozik. Igaz, Elon Musk is nagyon hasonló célokat tűz általában maga elé.

További részletek a Forbes cikkében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: