DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Csúcsteljesítmény és innovatív dizájn: az új Audi RS 7 Sportback

Az új Audi RS 7 Sportback - melynek kombinált üzemanyag-fogyasztása 11,4 - 11,6 l / 100 km, kombinált CO2-kibocsátása 261-265 g / km - a modell második generációjaként mutatkozott be, és sokkal egyedibb, mint valaha. A Frankfurti Autószalonon (IAA) az Audi Sport GmbH először mutatta be a szélesített karosszériás ötüléses RS 7 Sportback-et, és a továbbfejlesztett teljesítményű és hatékonyságú mild hibrid rendszert. Az RS 7 Sportback 2019. végén érkezik márkakereskedésekbe Németországban és más európai országokban.

„Az RS 7 Sportback egy öt ajtós, nagyteljesítményű, kupé formavilággal rendelkező Grand Tourer” - mondta Oliver Hoffmann, az Audi Sport GmbH ügyvezető igazgatója. "Olyan finomításokkal, hogy még inkább alkalmas legyen a mindennapi használatra, valamint hihetetlen teljesítménye révén kiváló sportautó azon ügyfelek számára, akik a lenyűgöző formavilággal rendelkező autókat szeretik."

A1911976_large_resize



Innovatív: a külső dizájn

Az új Audi RS 7 Sportback alacsony építésű autó. A megerősített kerékjárati ív hangsúlyozza az Audi Sport nagyteljesítményű modelljének egyértelműen sportos természetét. Az extrém szélesség nem csupán optikai illúzió - az első sárvédőknél 1.950 milliméter, így a mérőszalagnak legalább 40 mm-t meg kell nyúlnia az Audi A7 Sportbackhez képest. Az új RS 7 Sportback az alapmodell kupé-szerű karosszériájának vonalait kapta, de a két változat csak négy rész azonos: a motorháztető, a tető, az első ajtók és a csomagtér ajtó. Az RS-specifikus külső dizájn adja az 5.009 milliméter hosszú grand tourer számára az egyedi, saját karaktert.

Az új RS 7 Sportback elején széles és lapos Singleframe kerettel rendelkezik kontrasztos szegély nélkül. A hűtőrács RS-specifikus háromdimenziós méhsejt felépítésével megőrizte fényes fekete megjelenését. A nagy elülső levegő bemeneti nyílások és a fekete fényes függőleges uszonyok hozzájárulnak az agresszív stílushoz.

Az új Audi RS 7 Sportback oldalnézete élesen meghatározott vonalakat és ívelt felületeket mutat, amik kidolgozott izomzatra emlékeztetnek. Az alacsony vállvonal a vizuális hangsúlyt lefelé tolja, miközben az ablak vonala hátrafelé emelkedik, és a dinamizmus érzését kölcsönzi még a jármű álló helyzetében is. Az RS-specifikus fekete berakásokkal ellátott küszöbök hangsúlyozzák a nagyteljesítményű Sportback előre haladó mozgásának benyomását.

Az autó hátuljának ívelt széle és a hátsó lámpákat összekötő lámpasáv adja az RS 7 Sportback egyik jellemző, meghatározó tulajdonságát, melynél 100 km / h sebességnél a spoiler kiemelkedik a csomagtér ajtóból. Az RS kipufogórendszer, mindkét oldalán egy nagy, króm színű ovális kipufogócsővel, az  RS-specifikus lökhárító alatt helyezkedik el, hátsó diffúzorral és fényes fekete díszítő elemekkel. Az új RS 7 Sportback alapkivitelben LED-es fényszórókkal rendelkezik. Az opcionális RS mátrix LED-es lézer fényszórók sötét előlapokkal és a LED-es hátsó lámpák dinamikus irányjelző lámpákkal vannak felszerelve és RS-specifikus sorozatok futnak rajtuk, amikor a járművet bezárják vagy kinyitják.

a1911977_large_resize

V8 teljesítmény: a hajtáslánc

Az új Audi RS 7 Sportback 4.0 TFSI motorja 441 kW (600 LE) teljesítményt nyújt, és 800 Nm nyomatékot ad le széles tartományban, 2050 és 4500 ford / perc között. A nagyteljesítményű Sportback 0–100 km / h sebességre mindössze 3,6 másodperc alatt gyorsul fel. A legnagyobb sebességet elektronikusan 250 km / h-ra korlátozzák; ezt a Dynamic csomaggal 280 km / h-ra, a Dynamic plus csomaggal pedig 305 km / h-ra lehet növelni.

A mild hibrid rendszernek (MHEV) és a 48 voltos fedélzeti elektromos rendszernek köszönhetően a 4.0 TFSI a maximális teljesítményt és a nagy hatékonyságot ötvözi. Az ékszíjas generátor-indító enyhe gyorsítás mellett akár 12 kW-os energiát képes visszanyerni, és áramként táplálja a lítium-ion akkumulátort. Ha a vezető 55–160 km / h sebességnél engedi el a gázpedált, a hajtás-menedzsment a két lehetőség egyikét választja. A vezetési helyzettől és az Audi hajtás beállításaitól függően az új RS 7 Sportback kikapcsolt motor mellett energia-visszanyerést vagy „vitorlázást” fog választani. Amikor a vezető ismét a gázpedálra lép, a generátor-indító újra elindítja a motort. Az MHEV technológia lehetővé teszi a start-stop üzemmódot 22 km / h alatti sebességnél. Amint a jármű az új RS 7 Sportback előtt elindul, a motor újra életre kel, még akkor is, ha a fékek aktiválva vannak. Az MHEV technológia segítségével az üzemanyag-fogyasztás akár 0,8 literrel / 100 kilométer is csökkenthető.

A henger lekapcsolásos (COD) rendszer egy másik fegyver a jármű páncélzatában a hatékonyság szempontjából. Magasabb váltófokozatban alacsony vagy közepes terhelésnél és motorfordulatszámon a 2., 3., 5. és 8. hengert kikapcsolja a befecskendezés és a gyújtás leállításával, valamint a szívó- és kipufogószelepek bezárásával. Négy hengeres üzemmódban a működési pontok nagyobb terhelés esetén az aktív hengerekre váltanak, ezáltal javítva a hatékonyságot, miközben a deaktivált hengerek továbbra is gázrugókként működnek, nagyrészt veszteségek nélkül. Amikor a vezető megnyomja a gázpedált, azonnal újra aktiválódnak. Minden átváltás csupán ezred szekundumot vesz igénybe, és a sofőr és az utasok gyakorlatilag nem ezt észre sem veszik.

A négy literes motor testes és sportos V8 hangot ad. Az Audi drive select dinamikus kezelőrendszer lehetővé teszi a hajtómű hangos morgásának beállítását. Az opcionális RS sport kipufogórendszer fekete kipufogócsonkkal még teljesebb hangot biztosít. A testre szabható RS1 és RS2 módokban az ügyfelek maguk dönthetnek arról, hogy sportos vagy normál hangot akarnak-e.

A kerék-szelektív nyomaték vezérlés optimalizálja az új RS 7 Sportback agilis és magabiztos kezelését, enyhén fékezve a kanyar belsőíven lévő kerekeket, mielőtt megcsúszhatnának. Az opcionális Dynamic és Dynamic plus csomagokkal kapható quattro sport differenciálmű a sportos kanyarodás során szükség szerint eltolja a hátsó kerekek közötti nyomatékot, ezáltal javítva a tapadást, a stabilitást és a dinamikát.

a1911955_large_resize

Agilitás alapkivitelben: a futómű

Az öt lengőkaros első és hátsó tengely függetlenül kezeli az oldalsó és a hosszirányú erőket az új RS 7 Sportback-en. A lengőkarok és az alváz-segédkeretek nagyrészt alumíniumból készülnek. A nyomtáv elöl 1668 milliméter, hátul pedig 1650 milliméter.

A standard RS adaptív légrugózás vezérelt csillapítással kifejezetten az RS-hez igazodik, és lehetővé teszi, hogy az új RS 7 Sportback 305 km / h  maximális sebességet érjen el az új 50% -kal magasabb rugószámú légrugó modulnak köszönhetően. A sport légrugózás három üzemmódba állítható, és automatikus szintszabályozással rendelkezik. Normál helyzetben az új RS 7 Sportback karosszéria 20 milliméterrel alacsonyabban ül, mint a szokásos felfüggesztésű Audi A7 Sportback. 120 km / h feletti sebességnél további 10 milliméterrel süllyed lejjebb, és olyan emelési módot kínál, amely lehetővé teszi a jármű 20 milliméterrel történő emelését, ha szükséges. Az RS sport légrugózás hangsúlyozott dőlésszögével a vezető számára szabad választást kínál a hosszabb távú kényelem és a legjobb teljesítmény között.

Az opcionális RS sportfelfüggesztés és a Dynamic Ride Control (DRC) tartja az RS 7 Sportback-et – melynek kombinált üzemanyag-fogyasztása 11,4-11,6 l / 100 km-en; kombinált CO2-kibocsátás g / km-ben: 265  - még feszesebben az úton és javítja a kezelhetőséget. A bólintó és oldalirányú mozgások jelentősen csökkennek a lendületesebb vezetés során. Az integrált szeleppel ellátott csillapítók új generációja megkülönböztetett eloszlást biztosít az Audi különféle hajtásválasztási módjai között.

A progresszív kormányzás sportos és közvetlen áttételekkel az új RS 7 Sportback alapvető jellemzője. A sportos grand tourer opcionálisan felszerelhető dinamikus összkerék kormányzással is. Kis sebességnél a hátsó kerekek akár öt fokkal elfordulnak az ellenkező irányba az első kerekekhez képest. Ez egy méterrel csökkenti a forduló kört és az RS 7 Sportback így még agilisabb a városi forgalomban és a szűk kanyarokban. Közepes és nagy sebességnél a hátsó kerekek akár két fokkal is elfordulnak ugyanabba az irányba, stabilan tartva az autót a nyomvonalán.

A vezető az Audi drive select dinamikus kezelőrendszerrel meghatározhatja az RS 7 Sportback karakterét. Hat profil áll rendelkezésre: komfort, automatikus, dinamikus, hatékony és a testre szabható RS-specifikus RS1 és RS2 üzemmód, amelyek közvetlenül engedélyezhetők a kormányon található RS MODE gomb segítségével. Az Audi drive select befolyásolja a különböző paramétereket, ideértve a motor és a sebességváltó kezelését, a kormánymű rásegítést, a felfüggesztést, a dinamikus összkerék kormányzást, a quattro sport differenciálművet, a kipufogólapokat és az automatikus légkondicionáló működését. RS2 módban az ügyfelek egyetlen gombnyomással az elektronikus menetstabilizálót (ESC) sport módra válthatják.

Az új RS 7 Sportback alapkivitelben 21 collos alumínium öntvényből készült 10 küllős csillag kialakítású keréktárcsákkal, és 275/35 gumikkal rendelkezik. Az Audi Sport opcionálisan RS-specifikus kerekeket kínál 22 collos, 5 V-küllős formájú 285/30 gumiabroncsokkal, ezüst színű, matt titán megjelenéssel, fényesen bevont felülettel és fényes antracit-fekete bevonattal. Az RS fékrendszer féknyergei belső szellőzésű és perforált tárcsákkal (420 milliméter elöl, 370 milliméter) alapfelszereltségként feketére vagy kérésre pirosra festettek. Az opcionális RS kerámia fékeknél a féknyereg lehet szürke, piros vagy kék. A tárcsák mérete elöl 440 milliméter, hátul pedig 370 milliméter. Az új RS kerámia fékrendszer a mérlegen 34 kg-mal alacsonyabb értéket mutat, mint acél megfelelője, amely csökkenti a rugózatlan tömeget.

a1911992_large_resize

Sportos és futurisztikus: az utastér

Az új Audi RS 7 Sportback belső stílusának legfontosabb elemei a letisztult megjelenés és a sportos részletek. Ugyanúgy, mint a külső dizájn, a tervezés a feszes, szinuszos felületeket és a világosan meghatározott kontúrokat egyesíti. Rengeteg hely van a vezető és az utas számára, ahol a belső tér elemei  tökéletesen átalakulnak egy futurisztikus felhasználói felületté. A felső MMI érintőképernyős kijelző úgy van beágyazva a fekete panelen alapuló architektúrába, hogy szinte lehetetlenné válik észrevenni, hol végződik a kijelző, és kezdődik a környéke. A járművezető a felső RS monitor kijelzőjére felhívhatja a hajtásrendszer alkotóelemeinek hőmérsékletét, a maximális g-erőket, valamint az abroncsnyomásokra és hőmérsékletekre vonatkozó információkat.

A speciális RS kijelzők az Audi virtuális műszerfalát használják a gumiabroncsnyomás, nyomaték, teljesítmény, olajhőmérséklet, feltöltési nyomás, köridők, gyorsulás és g-erők adatainak megadására. A sebességváltó jelzőfénye felszólítja a sofőrt, hogy váltson sebességet, ha a fordulatszám-határértéket elérte. Az opcionális mild hibrid rendszer (MHEV) néhány RS-specifikus információt is mutat.

Az alul egyenesített karimájú, teljesen perforált RS sport bőr kormánykerék, új, nagy RS alumínium váltólapátokkal és többfunkciós gombokkal rendelkezik, amelyekkel a sofőrnek lehetősége van az új Audi drive select RS1 és RS2 üzemmódjának kiválasztására. Ez automatikusan megnyitja az RS-specifikus kijelzőket az Audi virtuális műszerfalon. Az RS és az RS 7 logók díszítik a kormánykereket, az üléseket és a megvilágított, első ajtón lévő küszöbök burkolatait. Az első és a hátsó ajtón lévő logo vetítők az Audi Sport emblémáját a földre vetítik, amikor az ajtók nyitva vannak.

Az RS sport ülések, fekete gyöngy Nappa bőrrel kárpitozva, rombusz mintával és az RS dombornyomással, az alapfelszereltség részei. Még sportosabb opció áll rendelkezésre a Valcona bőr borítású RS sport ülésekkel, méhsejt mintázattal és RS dombornyomással. A perforáció először teszi lehetővé a szellőztetés funkciót.

A két RS dizájn csomag piros vagy szürke színben kapható, ellentétes színű öltéssel az Alcantara kormánykerék peremén, a sebességváltó karon és a térdpárnákon. Mindegyik csomag biztonsági öv pántokat tartalmaz színes szegéllyel és RS padlószőnyegekkel. A karbon, a természetes szürkésbarna fa vagy a matt alumínium opcionális beillesztése számos lehetőséget kínál az utastér testreszabására.

Az új RS 7 Sportback  számos olyan extra funkciót kínál, amelyek az előző modellben nem voltak elérhetők. Az Audi Sport először kínálja az öt ajtós Grand Tourer-t három férőhelyes hátsó üléssel, ugyanakkor sportos négyüléses kivitel két férőhelyes hátsó üléssel is elérhető. A csomagtér 535 liter  alaphelyzetben, amelyet 1.390 literre lehet növelni, ha az osztott hátsó ülés háttámlákat lehajtják. A hosszú csomagtér ajtó alapértelmezés szerint elektromosan kinyílik és záródik opcionális kényelmi kulccsal, amely lehetővé teszi a lábmozgatásos nyitásvezérlést.

A legjobb felszerelés: információs szórakoztató- és segédrendszerek, színek és anyagok

Az új RS 7 Sportbackben az Audi Sport széles körű kényelmet, konnektivitást és vezetőt segítő asszisztens rendszereket kínál. Az atletikus Grand Tourer egyértelmű sportosságot kínál hosszú távon is, amikor az autó sokféle helyzetben segíti a vezetőt. Az autóban több mint 30 asszisztens rendszer érhető el, beleértve az adaptív sebességtartó asszisztenst, az útkereszteződés asszisztenst, a sávváltási figyelmeztetést, a járdaszegély figyelmeztetést és a 360 fokos kamerákat.

Az új Audi RS 7 Sportback színválasztéka tizenhárom féle külső fényezést foglal magában, beleértve a két RS-specifikus Nardo szürke és a Sebring fekete színárnyalatot, a kristályhatást, valamint az öt matt hatású fényezést is. A külső visszapillantó tükrök színei alapkivitelben fényes fekete, matt alumínium vagy az autó színére fényezett opcióként rendelhetők. A szárnyak, lapátok, küszöb-betétek, ablakszegélyek és a hátsó diffúzor klip matt alumínium, fekete vagy karbon megjelenése a   három stíluscsomag szerint változik. Igény szerint az Audi logo karikái és az RS logók elöl és hátul is kaphatók fekete színben is a fekete és a karbon stílusú csomagokhoz. A változatos Audi exkluzív termékcsalád további lehetőségeket kínál a személyre szabáshoz.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: