DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

20. születésnapját ünnepli az Audi A3

Gyártási jubileum az Audi ingolstadti gyárában: kereken 20 évvel ezelőtt, 1995. szeptember 18-án gördült le itt az első Audi A3 a gyártószalagról. Az azóta eltelt idő alatt az Audi konszern világszerte több mint 3,5 millió darabot gyártott a sikermodellből.

Jelenleg minden ötödik kiszállított Audi ezen a gyártósoron készül. Mindeközben az Audi A3 az alternatív hajtásrendszerek egyik úttörőjévé vált. Amint azt a rugalmas gyártás is mutatja, egy gyártósoron készülnek az A3 Sportback e-tron, az A3 Sportback g-tron és a klasszikus A3 modellek.

„Az Audi A3 20 éve – 20 sikeres év a kompakt kategóriában. Akkoriban az A3 megalkotásával új kategóriát hoztunk létre. Ma pedig a jelentős darabszámban készülő A3 család meghatározó eleme a modellpalettánknak.” – nyilatkozta Prof. Dr. Hubert Waltl, az Audi igazgatótanácsának a termelés területéért felelős tagja. „Két évtizedes múlt és egy magasan képzett gyártói csapat áll az Audi A3 mögött. Az ő szakértelmük nélkül egy ilyen sikertörténet elképzelhetetlen lenne.”

audi a3_20ev



Peter Mosch, az Audi üzemi tanácsának elnöke így nyilatkozott: „Az Audi A3 a munkahelyek megóvása szempontjából alappillérnek számít. Az üzemi tanács ezért támogatja, hogy a hasonlóan fontos modellek továbbra is az Audi központi üzemében készüljenek. Ha csupán az elmúlt 20 év foglalkoztatottságának növekedését vizsgáljuk, láthatjuk, hogy ez a jó irány.”

Az Audi A3 sportos karakterével, kiemelkedő kidolgozási minőségével és opcionálisan elérhető quattro összkerékhajtásával már debütálásakor új mércét állított a kompakt kategóriában. Az ingolstadti üzem innovatív gyártási technológiái és a karosszériagyártás maximális rugalmassága a kifogástalan minőség garanciája napjainkban is. Ezen a telephelyen készülnek az Audi A3, az A3 Sportback e-tron és az A3 Sportback g-tron modellek. Kizárólag a 2014-es évet vizsgálva ez összesen 188 465 legyártott járművet jelent. 

Az évek során az ingolstadti kompakt nemzetközi porondra lépett. Több mint 100 piacon hódította meg az utakat és jelenleg is több Audi gyárban készül. Az Audi konszern 2001-ben részben átszervezte az A3 gyártását Ingolstadtból Győrbe. Jelenleg az Audi A3 Limousine és az A3 Cabriolet készül a győri gyártósorokon, ahol a gyártási volumen elérte a 117 578 járművet 2014-ben. A kínai Foshanban található Audi gyárban a tavalyi évben összesen 46 000 Audi A3 Sportback és A3 Limousine készült. További 10 000 A3 Limousine gördült le a gyártószalagról az indiai Aurangabadban. A közeljövőben az Audi Brazíliában is elindítja az A3 Limousine gyártását. Az A3 színrelépése óta eltelt 20 év alatt összesen 3 647 833 darab készült az A3 modellcsalád tagjaiból. Az első hálózatról tölthető (plug-in) hibrid sorozatgyártásának elindítása úttörő jelentőségű volt az elektromos mobilitás megvalósításának irányában. Az Audi itt ugyanazon a gyártósoron és ugyanannyi ciklusidő alatt készíti az Audi A3 Sportback e-tron modellt, mint a hagyományos A3 modelleket. Az irántuk való kereslet különösen Hollandiában nagy, itt minden második Audi A3 Sportback modell e-tron kivitelben talál gazdára. A kínai vásárlók számára július óta érhető el az Audi A3 e-tron, az Egyesült Államokban pedig 2015 év végére várható a bevezetése.

A négykarikás márka kínálatában szereplő, alacsony károsanyag-kibocsátású Audi A3 Sportback g-tron szintén a meglévő A3 gyártósoron készül Ingolstadtban. A g-tron a márka első, földgázüzemű modellje, amely képes a fosszilis földgáz vagy az Audi e-gáz hasznosítására. A g-tron különösen kedvelt Olaszországban, ahol minden kilencedik A3 Sportback modellt földgáz hajt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: