DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

Tizenegy Audi R8 LMS támad Spában

Spa 24-órás futama a nemzetközi GT3-versenynaptár nagy klasszikusa, amelyre idén július 30. és 31. között kerül sor. Az Audi ezúttal is komoly konkurenciára számíthat, miközben minden eddiginél több ügyfélcsapattal áll rajthoz. Az elmúlt öt alkalomból három során a négykarikás márka diadalmaskodott, 2014-ben és 2015-ben pedig a Coupe du Roi konstruktőri serleget is elnyerte.

A verseny hagyományai egészen 1924-ig nyúlnak vissza, s 1964 óta rendezik meg rendszeresen, napjainkban pedig világszerte a legnépesebb GT3-mezőnnyel induló hosszú távú futam. „Tizenegy márka összesen 65 versenyautója egy abszolút álompályán: igazán nagyszerű kihívás” – mondta Chris Reinke, az Audi Sport customer racing vezetője. „Spa 24 órás futama az idén is a szezon csúcspontja, a belgiumi Audi-rajongók sokasága, világszerte a GT-szurkolók, ügyfélcsapataink és a pilóták számára egyaránt.” Négy csapatfőnök az Audi együttvéve tizenegy GT3-gépének szavazott bizalmat, amelyek volánja mögött összesen 36 pilóta váltja majd egymást.

a167375_large_resize



Köztük szerepelnek René Rast (Németország), Frank Stippler (Németország), Markus Winkelhock (Németország) és Laurens Vanthoor (Belgium) Spa-győztesek, illetve Nico Müller (Svájc) és Edoardo Mortara (Olaszország) DTM-pilóták. Hasonlóképpen profi pilóták és az Audi régi versenyzői Filipe Albuquerque (Portugália) és Marco Bonanomi (Olaszország), valamint Christopher Mies (Németország) és Christopher Haase (Németország), a Blancpain Endurance sorozat korábbi bajnokai, továbbá Robin Frijns (Hollandia) jelenlegi Blancpain GT-címvédő, illetve Pierre Kaffer (Németország) egykori DTM-pilóta. A népes mezőnyt ügyfélpilóták nemzetközi gárdája teszi teljessé. Mindezekből már jól érzékelhető e verseny stílusa, az Audi R8 LMS pedig egyaránt kedvelt a profik és az amatőrök körében.

Az Audival induló csapatok immár évek óta a négykarikás márkát használják. A belga Team WRT összesen öt autóval áll rajthoz hazai versenyén, míg az Audi Sport Team Phoenix egy Audi R8 LMS gépet indít. Mindkét gárda győzött már Spaban. A francia Saintéloc Racing három versenyautóval érkezik az Ardennekbe, a cseh I.S.R. Racing pedig két Audi R8 LMS versenyautóval áll rajthoz.

Miközben a legtekintélyesebb sikernek kétségkívül a 24 órás összesített eredmény számít, két további jelentős értékelésre is sor kerül. Az egyik: Spa 24-órás versenye már sok éve az Európa-szerte megrendezett Blancpain GT sorozat része. Spaban a futam hatodik, tizenkettedik és huszonnegyedik óráját követően is járnak pontok, amelyekből így közel kétszer annyi jöhet össze, mint csupán a normál versenyidő végén. A másik: első ízben az érdekelt pilóták már az Intercontinental GT Challenge küzdelmeire is gyűjthetnek pontokat. Jelenleg Laurens Vanthoor és Markus Winkelhock a tabella harmadik helyén áll ebben a három nagy nemzetközi futam – Bathurst (Ausztrália) 12 órás, Spa 24-órás és Sepang (Malajzia) 12-órás versenye – alkotta sorozatban.

a167385_large_nyito_resize

Spa 24-órás futama alkalmával adta át az Audi Sport customer racing kétszázadik R8 LMS versenyautóját. A GT3 sorozat már 2009 óta az Audi versenysport-programjának egyik fő pillére, amelyen európai, ázsiai, ausztrál, illetve észak- és dél-amerikai csapatok a négykarikás márka szériaközeli GT-sportkocsijának mindkét generációjával rajthoz állnak.

Az Audi-csapatok – 24-órás verseny, Spa

Belgian Audi Club Team WRT

#1        Will Stevens/Dries Vanthoor/Frédéric Vervisch

(Nagy-Britannia/Belgium/Belgium)

#2        Robin Frijns/Stuart Leonard/Michael Meadows

(Hollandia/Nagy-Britannia/Nagy-Britannia)

#3        Filipe Albuquerque/Rodrigo Baptista/Sergio Jimenez (Portugália/Brazília/Brazília)

#4        Pierre Kaffer/Adrien de Leener/NN

(Németország/Belgium)

Audi Sport Team Phoenix

#6        Christopher Mies/Frank Stippler/Markus Winkelhock (Németország/Németország/Németország)

Saintéloc Racing

#25       Marco Bonanomi/Fred Bouvy/Christian Kelders/Marc Rostan (Olaszország/Belgium/Belgium/Franciaország)

#26       Grégory Guilvert/Christopher Haase/Mike Parisy (Franciaország/Németország/Franciaország)

#27       Michael Blanchemain/Jean-Paul Buffin/Valentin Hasse-Clot/Gilles Lallement

(Franciaország/Franciaország/Franciaország/Franciaország)

Audi Sport Team WRT

#28       Nico Müller/René Rast/Laurens Vanthoor

(Svájc/Németország/Belgium)

I.S.R. Racing

#74       Philippe Giauque/Henry Hassid/Nicolas Lapierre/Franck Perera (Svájc/Franciaország/Franciaország/Franciaország)

#75       Edoardo Mortara/Filip Salaquarda/Marlon Stockinger

(Olaszország/Csehország/Fülöp-szigetek)

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: