DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

Rekord: 60 autó Le Mans-ban

A tervekkel ellentétben már az idén beállítják a valaha volt legtöbb nevező rekordját a Le Mans-i 24 órás versenyen: összesen 60 autó, köztük négy Ford GT indult majd a legendás futamon.

Kereken fél évszázaddal a Ford első Le Mans-i győzelmét követően az amerikai gyártó négy GT-egységet nevez be a Le Mans-i 24 órásra, ahová hosszú évek után először térnek vissza 2016-ban. A szervező ACO pénteken tette közzé a nevezési listát, mely az előzetes tervekkel ellentétben nem 58, hanem 60 egységet tartalmaz. A legendás verseny résztvevőinek számát ugyanis a korábban javasoltaktól eltérően nem két, hanem egy lépésben emelik 56-ról 60-ra, mely rekordbeállítást jelent.

fordgt_lemans_pre



A Ford autóinak, melyek közül kettő a WEC-ből, kettő pedig az észak-amerikai bajnokságból érkezik, rajtszáma 66-tól 69-ig terjed, megemlékezvén a négy sorozatos, 1966 és 1969 közti Le Mans-i győzelmükről.

A mezőnyt összesen 9 LMP1-es, 22 LMP2-es, valamint 14-14 GTE Pro-, illetve Am-egység alkotja majd. A 60. autó, mely az úgynevezett 56. garázsba kerül, egy speciálisan átalakított Morgan LMP1-es egység lesz majd, melynek egyik vezetője a néhány évvel ezelőtt mind a négy végtagját elveszítő Frederic Sausset lesz. A francia versenyző csípőjével, illetve jobb karja csonkjával irányítja majd az autót, míg csapattársai a hagyományos módon vezetik majd azt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: