DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
WEC

WEC: Bemutatkoztak a Ford GT pilótái

A Ford Chip Ganassi Racing ma bejelentette, hogy Marino Franchittit, Stefan Mückét, Olivier Plat és Andy Priaulx-t választották ki arra, hogy a csapat színeiben álljanak rajthoz a vadonatúj Ford GT versenyautóval a 2016-os FIA Hosszútávú Világbajnokság (WEC) futamain.

A Ford két autót indít a FIA Hosszútávú Világbajnokságon, és két másikat az IMSA WeatherTech SportsCar bajnokságon. A két csapat júniusban találkozik, amikor mind a négy autó rajthoz áll majd a világ leghíresebb hosszútávú versenyén, a Le Mans 24 órás futamon – méghozzá pontosan ötven évvel azután, hogy a Ford versenyautói hármas befutó győzelmet arattak ezen a pályán. A FIA WEC futamaira három további európai helyszínen is sor kerül: az egyik Silverstone lesz (Egyesült Királyság), a másik Nürburgring (Németország), a harmadik pedig Spa (Belgium).

FordGT_2016_WEC_Pla_Mucke_Priaulx_Franchitti



“Nem hibázhatunk, győzni akarunk,” nyilatkozta Dave Pericak, a Ford Performance globális igazgatója. “Aki ezen a szinten akar versenyezni, annak a legjobb autót, a legjobb csapatot és a legjobb pilótákat kell kiállítania; ezért is választottuk ki Stefant, Oliviert, Andyt és a Marinót, hogy a Ford GT volánja mögött a világ legjobbjaivá váljanak.”

“Lelkesítő dolog a csapattal együtt lenni itt az Egyesült Királyságban a WEC csapat bemutatásakor,” mondta Chip Ganassi, a Ford Chip Ganassi Racing tulajdonosa. “A versenyzőket most is ugyanúgy választottuk ki, mint a Weathertech Sportscar Bajnokságon induló, múlt hónapban bemutatott pilótákat – vagyis a lelkesedésük, a gyorsaságuk és a hosszútávú futamokon szerzett eredményeik alapján. Ez egy globális csapat, amely két bajnokságon is rajthoz áll majd, én pedig alig várom, hogy végre megkezdődjenek a futamok!”

A brit Marino Franchitti igazi hosszútáv-specialista, és nem kevesebb, mint öt alkalommal versenyzett már Le Mans-ban. A német Stefan Mücke több WEC-győzelmet aratott már, így jól tudja, mi kell a dobogós hely megszerzéséhez Le Mans-ban. A francia Olivier Pla szintén komoly tapasztalatokat szerzett a WEC-sorozatban. A brit Andy Priaulx a FIA Túraautó Világbajnokság háromszoros győztese, emellett pedig megnyerte a világ egyik legkeményebb hosszútávú futamát, a nürburgringi 24 órás versenyt, és Le Mans-ban is állt már a dobogón.

A WEC Ford Chip Ganassi Racing csapatfőnöke, George Howard-Chappell (Multimatic) már három alkalommal is győzelemre vitt egy csapatot Le Mans-ban.

“A Le Mans-i 24 órás futamnál nincs keményebb megmérettetés, de éppen emiatt olyan különleges élmény itt a győzelem,” vélekedett Howard-Chappell. “Mindennek tökéletesnek kell lennie, de még így is jó adag szerencse kell ahhoz, hogy mi lépjük át elsőként a célvonalat. A Ford GT arra készült, hogy a Ford visszatérjen Le Mans-ba, ez a négy versenyző pedig nagyon jól tudja, mi kell ahhoz, hogy megállják a helyüket a világ legkomolyabb versenyén.”

Mücke hamarosan már be is ülhet a Ford GT volánja mögé, hiszen az IMSA Ford Chip Ganassi Racing színeiben január 8. és 10. között ő is rajthoz áll Daytonában a Roar Before the Rolex 24 versenyen, majd pedig január 30-31-én (Ryan Briscoe és Richard Westbrook mellett) ő lesz a 67-es rajtszámú Ford GT harmadik pilótája a daytonai Rolex 24 futamon.

A vadonatúj Ford GT versenyautóban egyesül a Ford minden innovációja, amit a vállalat az aerodinamika és a kis tömegű karbonszálas konstrukciók terén alkotott. Az autót minden idők legerősebb sorozatgyártású EcoBoost motorja, egy új, kettős turbótöltésű Ford EcoBoost V6-os erőforrás hajtja.

FordGT_2016_WEC_Pla_Franchitti_Mucke_Priaulx1

A WEC Ford Chip Ganassi Racing csapat pilótái

Marino Franchitti egy olyan család tagja, amely génjeiben hordozza teljesítményt. 2014-ben a Chip Ganassi Racing-Ford csapat pilótájaként megnyerte a sebringi 12 órás futamot; ez volt a Ford első győzelme a versenysorozatban 1969 óta.

“Már az első teszt során beleszerettem a Ford GT-be, és csak arra vágytam, hogy tovább és egyre tovább hajthassam a gépet. Hihetetlen élmény, hogy részese lehetek a Ford visszatérésének a GT-futamok világába, és hogy Le Mans-ban versenyezhetek a Ford legendás győzelmének ötvenedik évfordulóján,” nyilatkozta Franchitti. “Az autó tudása lenyűgöző, ráadásul az új LM GTE szabályoknak köszönhetően új szintre lépett a GT-autók teljesítménye, s a Ford és partnerei fantasztikus gépet építettek.”

Stefan Mücke eredményes versenyző. A német pilóta a WEC sorozat 2012-es életre hívása óta versenyez a GTE Pro osztályban, és alaposan kiismerte már a Hosszútávú Világbajnokságot.

“Lelkesítő érzés, hogy részt vehetek egy ilyen remek programban – már csak azért is, mert a Ford GT annak idején nagyot alakított Le Mans-ban,” mondta el Mücke. “Le Mans minden versenyző számára különleges esemény. Ez az, aminek megnyeréséről mindannyian álmodunk, mert ez egy nagyon nehéz futam. Egyszer már majdnem összejött nekem, és nagyon remélem, hogy a Forddal most sikerre jutunk.”

Olivier Pla az autósport egyik titkos ígérete. A hallgatag francia közismert arról, milyen határozottan uralja az autókat, és hogy jól tudja, mi kell a győzelemhez.

“Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy én képviselhetem a Fordot; a Ford GT igazán különleges autó, és büszke vagyok rá, hogy vezethetem. A WEC-futamok hihetetlenül magas színvonalúak, és már alig várom, hogy rajthoz állhassak. Franciaként pedig izgatottan készülök arra, hogy Le Mans-ban a Ford GT-vel versenyezhetek majd.”

Andy Priaulx háromszoros túraautó-világbajnok, aki nyert már a nürburgringi 24 órás és a sebringi 12 órás versenyeken is, és Le Mans-ban is dobogós helyezést szerzett.

“Egy új projekt mindig izgalmas dolog, ám az, hogy a Ford színeiben versenyezhetek a WEC-sorozatban, új dimenziókat nyit számomra,” nyilatkozta Priaulx. “Már nagyon várom, hogy a volán mögé üljek, és megkezdjük a felkészülést a szezonra. Minden autósport-rajongó jól emlékszik még a legendás Ford GT40 versenyautókra, így hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy én is ott lehetek, amikor a történelmi jelentőségű Le Mans-i győzelem után ötven évvel a Ford újra megjelenik a versenysorozatban.”

A Hosszútávú Világbajnokság tervezett versenynaptára:

- Április 17: Silverstone 6 órás futam, Nagy-Britannia

- Május 7: WEC 6 órás futam, Spa, Belgium

- Június 18/19: Le Mans 24 órás futam, Franciaország

- Július 24: Nürburgring 6 órás futam, Németország

- Szeptember 3: Mexico City 6 órás futam, Mexikó

- Szeptember 17: Circuit of the Americas 6 órás futam (Lone Star Le Mans), USA

- Október 16: Fuji 6 órás futam, Japán

- November 6: Sanghaj 6 órás futam, Kína

- November 19: Bahrain 6 órás futam, Bahrain

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: