DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Tereprali

Magyar quados siker a Dakar Series-en

Az összetett második helyén zárta a Dakar hivatalos afrikai előfutamát, a Merzouga Ralit Somfai Mátyás. Az UNIQA Sandlander Team versenyzője higgadt versenyzéssel és hibátlan navigációval vette az akadályokat a pokoli hőségben rendezett ötnapos futamon.

„Befutottam, minden sikerült!" – mondta a sportoló széles mosollyal a marokkói célban. „Összességében nagyon jó verseny volt, sokat tanultam, örülök, hogy itt lehettem. Minden napnak megvolt a maga varázsa, nem is tudom, melyiket emeljem ki. A mai például azért volt érdekes, mert húszasával egy vonalból rajtoltunk a sivatagban, elképesztő hangja volt a motoroknak! A porban keveset lehetett látni, pedig jókora lendülettel kellett indítani, mivel mindjárt az elején egy 50 méteres dűnefalra kellett felkaptatni. Igazi nézőbarát pálya volt!" – mesélte Somfai Mátyás, aki az utolsó napon sem úszta meg sem a homokvihart, sem a hőséget: ismét 42 fokot mutatott a hőmérő, ami verseny közben jóval többnek hat.

somfai_01



Miután a Dakar rendezvényéről van szó, a maratonnapok sem maradhattak ki, azaz két nap között a versenyzők egy elkülönített táborba értek be, ahol csak egymás között szerelhettek, asszisztencia nélkül. „Ez jelentős nehezítés, főleg egy rázós tevefüves, egyben gumigyilkos nap után, ezért próbáltam óvni a technikát. Szerencsére a quadom végig jól bírta a megpróbáltatásokat, nem vett sok időt igénybe a napi szerviz. Annak pedig borzasztóan örülök, hogy jól ment a tájékozódás, mert ellenkező esetben egy-egy tévedés triplán megbosszulta volna magát, főleg a cikkcakkosra írt szakaszokon, ahol nem volt mindegy a be- és kilépési pont" – összegzett a gyári E.-ATV-vel indult quados, akit a teljes mezőny 30. helyén értékeltek.

A Dakar egyébként 2009-ben tette át székhelyét Dél-Amerikába, azóta az előfutamokat is ott rendezték, az idei Merzouga Rali volt az első afrikai esemény. A profik között 76-an álltak rajthoz és végül 53-an értek célba.​

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: