DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

A szél mindent vitt a Merzouga Rali harmadik napján

Erős szélvihar szakította félbe a Merzouga Rali harmadik napját, így csak 11 versenyző ért be az Atlaszba kihelyezett maraton bivakba. A napi eredményekről még nem hoztak döntést.

A Dakar hivatalos előversenyének szerdai szakaszát nagyjából féltávnál állították le, egyrészt a homokviharra hivatkozva, másrészt azért, mert mindkét mentőhelikopter akcióban volt, így nem tudták garantálni a többiek biztonságát. A hátralévő távot összekötőn tették meg a versenyzők.

02



Az egyetlen magyar induló, a quados Somfai Mátyás gond nélkül zárta a napot. „Tényleg hatalmas volt a por, tudtam, hogy közvetlenül előttem motorosok vannak, de nem láttam őket. Nem lehetett gyorsan menni: a szembeszél nagyon lelassította a quadot. Miközben egy olyan egyenesen, ahol jártunk, máskor 110 km/órát is lehet menni, most a szél miatt 82 volt a "rekord", folyamatosan lassultam, hihetetlen volt. Szerencsére nem tévedtem el, de hosszú és küzdelmes volt így a pálya" – mesélte a Sandlander versenyzője.

A szerdai nap egyébként egy maraton első fordulója volt, ennek lényege, hogy a versenyzők – szerelők nélkül – egy elkülönített táborba futnak be és csak egymás között szerelhetnek, majd másnap így folytatják. „Szerencsére a quadhoz nem kellett komolyabban hozzányúlni, elég volt egy légszűrőcsere, majd holnap este jön az alaposabb szerviz" – mondta Somfai, hozzátéve: a tábor 2000 méteres magasságon van.

01

Somfai Mátyás a harmadik legjobb quados volt, a teljes mezőny 26. helyén értékelték az új célban. Összetettben tartja a negyedik helyet, 5:44-re megközelítve a dobogót.

A verseny csütörtökön visszatér Merzouga környékére, a szűk, triálos szakasz egy kialudt vulkán mellett megy el. Az össztáv 311 kilométer lesz, ebből 204 a mért szakasz.​

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: